Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě osoby byly zraněny při střetu vlaku a osobního vozidla v Horních Tošanovicích

V Horních Tošanovicích v okrese Frýdek Místek došlo dne 21. listopadu 2020 kolem 14:50 hodin ke střetu osobního vlaku s vozidlem Škoda. Řidič zřejmě nerespektoval dopravní značení a vjel na nechráněný železniční přejezd v době, když zde projížděl osobní vlak.

Na místo události byly okamžitě povolány jednotky profesionálních hasičů ze stanice Nošovice a Frýdek-Místek, jednotka dobrovolných hasičů z Nošovic a drážní hasiči ze Správy železnic ze základny v Ostravě.

Při příjezdu jednotek na místo nehody bylo zjištěno, že došlo k nehodě osobního automobilu s projíždějícím vlakem. Ve vozidle cestovaly dvě osoby, z nichž jedna byla při příjezdu hasičů mimo havarované vozidlo. Druhá osoba zůstala zaklíněna ve vozidle.

Dívka školního věku utrpěla zranění hlavy a zasahující lékaři vyslovili podezření na poranění mozku. Musela být uvedena do umělého spánku, zaintubována a převedena na umělou plicní ventilaci. Po dalších opatřeních v rámci přednemocniční neodkladné péče ji pozemní tým ZZS transportoval do ostravské Fakultní nemocnice.

Čtyřiačtyřicetiletý muž byl zaklíněn a hasiči jej přibližně hodinu vyprošťovali. Jeho zranění byla život ohrožující, záchranáři začali postiženého ošetřovat ještě ve vozidle. Pacient byl uložen na scoop nosítka, zajištěn krčním límcem. I u něj bylo nezbytné zajištění dýchacích cest a přístrojového dýchání. Po poskytnutí nezbytné péče posádkou leteckých záchranářů jej vrtulník přepravil rovněž do FN Ostrava.

rekl k události mluvčí zdravotníků Lukáš Humpl.

Hasiči vozidlo a vlak zajistili proti požáru a ihned za pomoci vyprošťovacího hydraulického zařízení zahájili vyproštění zraněné osoby. Po téměř 50 minutách se podařilo osobu vyprostit. Hasiči museli během vyprošťování dokonce odsunout vlakovou soupravu. Na vyproštění se podílely všechny přítomné jednotky.

44letý řidič byl letecky transportován do nemocnice. Těžké zranění ve vozidle utrpěla také nezletilá spolujezdkyně a zdravotníci ji transportovali do nemocnice.

Ve vlaku cestovalo 8 osob, k jejich zranění nedošlo. Okolnosti nehody prověřují kriminalisté spolu s dopravními policisty.

mjr. Bc. Pavla Jiroušková
Policie ČR
Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet