Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Čermné u Staňkova zařadili do svého vozového parku nový dopravní automobil Volkswagen Transporter

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Čermná u Staňkova převzala 21. října 2020 nový dopravní automobil L1Z Volkswagen Transporter T6.1 4×4. Vůz pořídila obec Čermná za přispění dotace od Hasičského záchranného sboru ČR ve výši 450 000 Kč, dotace Plzeňského kraje ve výši 300 000 Kč a zbytek částky z celkové částky 1 246 633 Kč dofinancovala z vlastního rozpočtu.

Automobil dodala firma Autocentrum Jan Šmucler v Plzni a nástavbu provedla firma PROGRES SERVIS SIBŘINA, spol.s r. o.

Devítimístné vozidlo bude primárně sloužit členům výjezdové jednotky obce k dopravě na místo zásahu, taktického cvičení a školení.

Dopravní automobil L1Z Volkswagen Transporter T6 (7HC) 4motion o celkové hmotnosti 3 200 kg je dlouhý 5 304 mm, vysoký 2 120 mm včetně výstražného zařízení a široký 1 904 mm.

Maximální hmotnost brzděného přívěsu je 2 000 kg a nebrzděného 750 kg. Pro barevnou úpravu DA je použita bílá barva RAL 9003 a červená barva RAL 3020.

Automobil disponuje motorem se zdvihovým objemem 1 968 cm³ a výkonem 110 kW splňujícím emisní normu Euro 6 a šestistupňovou převodovkou s pohonem všech kol.

Kola jsou osazena pneumatikami pro provoz na sněhu a ledu s označením 3PMSF („alpský štít“).

Kabina je osazena devíti sedadly umístěnými ve 3 řadách a ve směru jízdy. Dále je interiér vybaven druhým výměníkem topení a klimatizací pro druhou a třetí řadu sedadel.

Kabina je vybavena autorádiem, dvěma samostatnými zásuvkami na 12V, dvěma zásuvkami USB a kamerou pro sledování provozu před vozem Navitel R600 GPS.

Pod sedadlem velitele je prostor pro uložení dalšího vybavení jako jsou chirurgické rukavice, výstražné vesty apod.

Na boku se nacházejí dvě zásuvky pro pracovní magnetický světlomet s kloubovým úchytem a v předním nárazníku u řidiče je automobil vybaven zásuvkou pro dobíjení a konzervaci akumulátorových baterií.

Součástí dodávky bylo inteligentní nabíjecí zařízení. DA je v zadní části vybaven LED světelným zařízením v provedení „alej“ vyzařujícím světlo oranžové barvy. Bok a zadní část vozu je osvětlena LED zdroji s bílým světlem. Vozidlo má zvláštní světelné a zvukové výstražné zařízení červenomodré barvy a umožňuje reprodukci mluveného slova. Světelné výstražné zařízení má dvě úrovně svítivosti – DEN/NOC.

V základní výbavě dopravního automobilu najdeme variabilní ruční vyprošťovací nástroj, lékárničku velikosti III, dva ruční hasicí přístroje, vytyčovací pásku, chirurgické rukavice či řezač bezpečnostních pá­sů.

Vůz je dále vybaven radiostanicí Motorola DM 4600, dvěma ručními radiostanicemi Motorola DP 1400 a dvěma ručními svítilnami Survivor LED. K těmto radiostanicím a svítilnám je kabina osádky vybavena dvěma dobíjecími úchyty pro ruční radiostanice a dvěma dobíjecími úchyty pro ruční svítilny.

Jednotka, která je v kategorii JPO V, dosud disponovala pouze dvoumístným vozidlem Toyota LandCruiser 80, které dostala jako bývalý RZA od profesionální jednotky z Domažlic.

Vzhledem k tomu, že automobil měl pouze dvě místa k sezení, byla doprava k zásahu a případná pomoc jiným složkám jako je např. LZS, ztížená. Proto chce jednotka poděkovat za nový dopravní automobil všem zúčastněným.

Na konfiguraci vozu a konzultaci technický podmínek se podíleli HZS Plzeňského kraje a velitel JSDHO Čermná a místostarosta obce Jaroslav Hamršmíd, na financování vozu se podíleli HZS ČR, Plzeňský kraj a obec Čermná zastoupená panem starostou Karlem Pomahačem a administrativním zajištěním pomáhala firma DOMOZA projekt s.r.o.

O objednání vozu a komunikaci při nákupu se staral pan Václav Marian ze společnosti Autocentrum Jan Šmucler. Všem těmto patří obrovský dík.

Sdílet