Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v rekonstruované školce v Kladně způsobil třímilionovou škodu, v suterénu hořel uskladněný polystyren

Ve čtvrtek 26. listopadu pár minut po 19. hodině byl středočeským hasičům oznámen požár mateřské školy v rekonstrukci v kladenské čtvrti Kročehlavy.

Operační důstojník k události vyslal profesionální jednotku ze stanice Kladno spolu s dobrovolnými jednotkami obcí Braškov a Hřebeč. Volající uvedl, že slyšel ránu a nyní z budovy vychází černý dým. Také upřesnil, že objekt je v rekonstrukci a uvnitř by se neměl nikdo nacházet.

Hasiči po příjezdu na místo potvrdili, že vidí hustý černý dým a velitel zásahu si na místo vyžádal protiplynový automobil se zásobou lahví do dýchacích přístrojů, neboť se dala očekávat jejich větší potřeba po dobu zásahu.

Kvůli hustému dýmu bylo nutné prostor odvětrat přetlakovou ventilací. Jednotky po následném průzkumu zjistily, že došlo k zahoření uskladněného polystyrénu v suterénu. Černý dým pak zakouřil a poškodil celý vnitřní prostor budovy.

Oheň hasiči zlikvidovali za pomoci dvou vodních proudů. Krátce po osmé hodině byla nahlášena lokalizace a před devátou hodinou likvidace. Místo zásahu bylo následně předáno zástupci firmy, která provádí rekonstrukci.

Škoda byla vyčíslena na tři miliony korun, hasičům se včasným zásahem podařilo uchránit hodnoty ve výši dvou milionů korun. Příčinou vzniku požáru byla nepředpokládaná změna provozních parametrů prodlužovacího kabelu.

K zachování akceschopnosti byla kladenská stanice po celou dobu zálohována jednotkami dobrovolných hasičů Unhošť a Žilina, které držely pohotovost na svých základnách.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet