Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jak se hasilo v minulosti ?

Součástí ukázek na Pyrosu byla i ukázka hašení historickou technikou. Diváci mohli shlédnou práci hasičů před mnoha lety.

Na volné ploše A začal hořet malý domek. Požár zjistili četníci, zalarmovali hasiče a sami začali hasit pomocí džberů a tlumic. Po několika minutách dorazili na místo hasiči z ruční koněspřežnou stříkačkou (Smékal 1904). Diváci byli svědky povelů které se dříve používaly a poté hasiči začali pumpovat. Voda ovšem nechtěla jít. Proto zazněl povel „Tak nasajem !“. Na ten povel se v rukou hasičů objevil osvěžující nápoj z chmele. Poté se chopili s novou silou pumpování.

Vzápětí dorazila posilová jednotka, tentokrát s parní stříkačkou od firmy Smékal – Smíchov z roku 1912. Nasadili dva C proudy, ani oni však domek úplně neuhasili. To se podařilo až třetímu sboru který přijel už s motorovou stříkačkou Tatra Tip 1731 z roku 1928. Opět hasiči vytvořili dva C proudy a domek byl uhašen.

Celá ukázka byla precizně provedena a dík patří dobrovolným hasičům z Neslavic (ruční stříkačka), Bořitova (parní stříkačka) a Uhřic (motorová stříkačka) kteří přípravě věnovali dost času.

Ruční koněspřežná stříkačka:
- 1904
- výrobce fy.Smékal
- 400 litrů za min
- dostřik 25 metrů

Parní stříkačka:
- 1912
- tažená koňmi
- výrobce fy.Smékal – Smíchov
- pracovní tlak 10 atmosfér
- 750 litrů za min

Motorová stříkačka:
- 1928
- výrobce Tatra Kopřivnice
- šestiválec 2304 ccm
- max.rychlost 100 km/h
- 1600 litrů za min
- pracovní tlak 10 atmosfér
Sdílet