Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Město Rožmitál pod Třemšínem pořídilo svým hasičům technický automobil Isuzu, na přestavbě se podíleli i členové jednotky

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Rožmitál pod Třemšínem modernizovala vozový park z důvodu potřeby nahradit dosluhující rychlý zásahový automobil Jeep Cherokee. Radou města byl v listopadu 2019 schválen záměr pořízení staršího vozidla Isuzu D Max 2,5 TD.

Jedná se o vozidlo typu pick-up s pohonem 4×4 a nákladovým prostorem odděleným od kabiny osádky. V provozu je automobil od roku 2009 a v době pořízení měl najeto 94 000 km.

Původní barevná úprava byla modrá, proto specializovaná firma provedla celopolepení vozidla do červené barvy doplněné o bílý pruh, reflexní zvýraznění a ostatní označení. Následovala montáž světelného a zvukového výstražného zařízení Whelen, které bylo přesunuto z původního RZA Jeep.

Nástavba vozidla

Do čela nástavby byla zabudována nádrž na 156 litrů vody k vysokotlakému hasicímu zařízení.

Poté byla v nástavbářské firmě provedena montáž celovýsuvného plata pro výbavu. Pomocí hliníkových profilů a plechů bylo plato zvýšeno o jedno patro.

Ve spodním patře plata je umístěné vyprošťovací zařízení Lukas, vysokotlaké hasící zařízení Kränzle a bedny s příslušenstvím.

V horním patře plata jsou umístěny hadice k HVZ, motorová pila STIHL, VRVN-1, dva 10kilové pytle se sorbentem, kufřík s nářadím a stabilizační tyč Lukas.

Po bocích nástavby jsou umístěny dva práškové hasicí přístroje, sada na zajištění autoskel a koště s lopatou.

Kabina osádky

Kabina je pro dvoučlennou osádku, třetí sedadlo je nouzové. V dosahu velitele je umístěna analogová radiostanice Motorola GM 360 a digitální radiostanice G2+ SMART.

Za sedačkou řidiče je uložen zdravotnický batoh, sada krčních límců a AED Philips FRx s ambuvakem. U zadní stěny jsou v nabíjecích úchytech dvě ruční svítilny Survivor Li-Ion ATEX. Výbavu doplňují zastavovací terče, výstražné vesty a dvě přilby pro technické zásahy.

V přední části vozidla je namontován elektrický lanový naviják o tažné síle 54 kN.


Po dlouhé cestě úprav a přestaveb bylo v dubnu 2020 vydáno osvědčení z TÚPO HZS ČR a vozidlo bylo zařazeno s označením TA L2Z do výjezdu. Kromě specializovaných firem se na přestavbě vozidla podílelo i pět členů rožmitálské jednotky.

Pořízení vozidla a následné přestavění na technický automobil vyšlo město Rožmitál pod Třemšínem z rozpočtu na přibližně půl milionu korun.

Sdílet