Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Orlickou věž dnes kazily jen dešťové kapky

Dnes, 14. května 2010, krátce po deváté hodině odstartoval v areálu hasičské stanice v Ústí nad Orlicí již 20. ročník celostátní soutěže nazvaný Orlická věž. Letošní ročník byl pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radka Martínka a profesionální hasiči z celé republiky soutěžili v jedné z disciplín požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí hákového žebříku.

Dnes, 14. května 2010, krátce po deváté hodině odstartoval v areálu hasičské stanice v Ústí nad Orlicí již 20. ročník celostátní soutěže nazvaný Orlická věž. Letošní ročník byl pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Mgr. Radka Martínka a profesionální hasiči z celé republiky soutěžili v jedné z disciplín požárního sportu, a to ve výstupu do čtvrtého patra cvičné věže pomocí hákového žebříku. Přihlášeno bylo celkem 130 závodníků.

Dešťové kapky, které z nebe po celou dobu konání soutěže padaly, byly snad jediným rušivým elementem závodu. Mezi závodníky totiž panovala výborná nálada. Orlická věž, která je zařazena do Ligy České republiky ve výstupu na věž, je specifická tím, že soutěžící mají čtyři pokusy vyběhnout do 4. podlaží cvičné věže. Dnes bylo kvůli nepříznivému počasí ale rozhodnuto, že se poběží pouze dvakrát. Kdo nezavítal na centrální stanici do Ústí nad Orlicí měl v tomto propršeném počasí jedinečnou možnost sledovat celý průběh soutěže on-line na webových stránkách www.hasici150.cz, nebo pozary.cz

Nejlepším závodníkem Orlické věže byl v letošním roce Karel Ryl z HZS Moravskoslezského kraje – Ostrava, který vyběhl do 4. podlaží cvičné věže za neuvěřitelných 14.11 s a odvezl si tak zlatý pohár od hejtmana Pardubického kraje. Stříbrný pohár obdržel Jan Hopp z HZS kraje Vysočina. Jeho nejlepší výstup byl v čase 14,38 sekundy. Třetí příčku obsadil Jakub Pěkný z HZS Moravskoslezského kraje – Ostrava. Jeho nejlepší výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže byl za 14,50 sekundy.

V kategorii veteránů vyběhl na věž za 15.76 s Josef Pěnča z HZS Jihomoravský kraj -Blansko. Druhé místo obsadil Zbyněk Hradil z HZS Olomouckého kraje s časem 16.58 hodin a třetí příčku obsadil Martin Šesták z HZS Zlínského kraje.

Nejvzdálenějším závodníkem byl Viliam Štinčík (15.49 s) ze Slovenska, HZS Poprad, nejlepší závodník územního odboru Ústí nad Orlicí se stal David Hynek (18.89 s)ze stanice Ústí nad Orlicí a nejstarším závodníkem této soutěže byl 55letý Antonín Minarský (18.74 s).

Na stanici se zároveň konal Den otevřených dveří, a tak za hasiči putovaly děti ze základních i mateřských škol z okolí a samozřejmě široká veřejnost. Návštěvníků přišlo i přes nevlídné počasí opravdu hodně.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


-swo-

Sdílet