Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dramatická záchrana: Dvě děti a auto v potoce na střeše

Dne 14. 5. 2010 v 16:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi vážné havárii auta do potoka v obci Bohuslavice u Zlína. Řidič osobního auta, podle vlastních slov, pocítil mikrospánek a s autem havaroval mimo silnici. Po proražení ochranného kovového zábradlí s betonovými sloupky skočilo vozidlo v místním potoce. Po havárii se auto převrátilo na střechu a kabinu zaplavila voda z dešťů zvednutého toku.

Dne 14. 5. 2010 v 16:50 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po velmi vážné havárii auta do potoka v obci Bohuslavice u Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem a později i jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic se speciálním vyprošťovacím autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že přímo v obci došlo k velmi vážné havárii osobního auta zn. Š Favorit.

Řidič osobního auta, podle vlastních slov, pocítil mikrospánek a s autem havaroval mimo silnici. Po proražení ochranného kovového zábradlí s betonovými sloupky skočilo vozidlo v místním potoce. Po havárii se auto převrátilo na střechu a kabinu zaplavila voda z dešťů zvednutého toku.

Uvnitř vozu cestovala kromě řidiče také spolujezdkyně a dvě velmi malé děti. Děti seděly na zadních sedadlech v bezpečnostních autosedačkách. Všichni pasažéři zůstali v převráceném vraku, hlavami dolů a ve vodě. V dramatické situaci šlo doslova o každou vteřinu.

Po havárii se na místo seběhlo několik místních občanů a zastavili i další projíždějící řidiči. Především pracovníci blízkého autoservisu neváhali, skočili do vody a organizovali přímou záchranu zraněných a topících se uvnitř vraku.

Nakonec asi sedm osob pomáhalo nejdříve při vytažení obou malých dětí, z nichž jedno dítě byl kojenec a druhé dítě bylo o něco starší. Po vytažení dětí se snažili zachránci převrátit auto zpět na kola, ale kabina naplněná vodou byla velmi těžká.

Po částečném nahnutí auta na bok se podařilo vymotat z bezpečnostních pásů řidiče, který byl z posádky nejméně zraněn a dostal se na břeh. Po dalším přetočení vraku na kola vypadla z auta spolujezdkyně, která byla zraněná.

Ze záchranářů na místo dorazila jako první posádka lékařské pomoci, která si převzala obě děti i ženu do své péče. Po poskytnutí první pomoci byli všichni odvezeni do nemocnice ve Zlíně. Řidič zůstal na místě a poskytl své svědectví policii, která havárii šetřila.

Hasiči zajistili vrak auta proti případnému požáru a úniku provozních kapalin do místního toku. Velitel zásahu si nechal na místo povolat jeřáb z naší stanice v Otrokovicích. Po jeho dojezdu bylo auta vytaženo zpět na silnici.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla průjezdnost dopravy omezena na jednu polovinu. Projíždějící vozy byly regulovány kyvadlově hlídkou státní policie. V době vyprošťování vraku byla silnice na krátkou dobu zcela uzavřena.

Sami záchranáři uznali, že nebýt bezprostřední pomoci místních občanů, mohla tato havárie skončit velmi tragicky. Všem obětavým zachráncům patří velké poděkování.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet