Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v dětském pokoji v Českých Budějovicích zlikvidovali hasiči vysokotlakými proudy, z balkónu zachránilivě dívky

Osádky dvou cisteren a automobilového žebříku byly krátce po 10. hodině operačním střediskem vyslány k panelovému domu v Dlouhé ulici v Českých Budějovicích, kde byl nahlášen požár v dětském pokoji.

Během jízdy k zásahu hasiči dále obdrželi upřesňující zprávu, a to, že na balkóně zasaženého bytu jsou dvě osoby. Průzkum na místě ukázal, že hoří v bytě v prvním patře domu. Na balkóně byly dvě dívky, které neměly žádné zjevné zranění.

Hasiči k balkónu přistavili dva díly nastavovacího žebříku, po kterých dívky zachránili. Zároveň do bytu natáhli dva vysokotlaké proudy – jeden vnitřkem domu, druhý po záchraně dívek po nastavovacím žebříku.

Do bytu hasiči vnikli násilně. Ohnisko požáru bylo v dětském pokoji. Hasičům se podařilo požár v 10:22 hodin dostat požár pod kontrolu. Další hasiče velitel zásahu vyslal na průzkum panelového domu. Hasiči měli za úkol dům odvětrat a případně evakuovat další obyvatele z horních pater.

Na odvětrání jednotka nasadila dvě přetlakové ventilace. Rychle lokalizovaný požár se nerozšířil nejen do dalších místností zasaženého bytu, ale ani nikam jinam v domě. Evakuace a záchrana dalších lidí nebyla nutná. Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 10:54 hodin.

Zasahující hasiči následně odstranili ohořelé vybavení pokoje a provedli kontrolu termokamerou. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 100 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

HZS Jihočeského kraje
Sdílet