Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Elektřina z padlých drátů zabila kobylu a dvě krávy

Dne 16. 5. 2010 v 03:38 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu drátů elektrického vedení v obci Leskovec na Vsetínsku.

Dne 16. 5. 2010 v 03:38 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po pádu drátů elektrického vedení v obci Leskovec na Vsetínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k pádu májky na dráty vedení a k následnému usmrcení jedné kobyly a dvou krav.

Průzkumem hasičů bylo zjištěno, že pravděpodobně vlivem větru došlo k vyvrácení nedostatečně zabezpečené májky na dvoře rodinného domu. Asi desetimetrová májka při pádu zachytila o dráty elektrického vedení a tři ze čtyř přetrhla.

Dráty vedení spadly před vchod do domu a velitel hasičů se prioritně staral o zabezpečení místa proti vstupu osob. Staří obyvatelé domu byli hasiči probuzeni a varováni před nebezpečím. Velitel zásahu nechal na místo povolat pracovníky energetické společnosti.

Dcera mladší části rodiny se šla později s velitelem hasičů podívat do stáje, kde našla mrtvou kobylu. Majitel domu vyšel zadním vchodem a prohlídkou jiných stájí nalezl navíc další dvě mrtvé krávy. K tragédii byl povolán veterinář.

Po příjezdu energetiků byly spadlé dráty vedení odstřiženy a místo zabezpečeno proti dalšímu ohrožení. Při konzultaci bylo potvrzeno, že po pádu drátů na mokrou zem došlo k šíření elektrického proudu zemí a krokové napětí zabilo zvířata. Stáje přitom byly od místa pádu relativně daleko.

Obyvatelé domu i zasahující hasiči byly před napětím ochráněni pravděpodobně tím, že se elektrický proud vybil po pádu na zem a dráty zůstaly bez napětí.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet