Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silný vítr a déšť zaměstnával hasiče v Jihomoravském kra­ji

Silný vítr včera v řadě míst vyvracel podmáčené stromy a lámal větve. Do 18 hodin hasiči vyjížděli ke 14 zásahům. Při odstranění stromů, které zatarasily vozovky, nejčastěji zasahovali na Blanensku. Stromy a větve pomocí motorové pily rozřezávali a likvidovali ze silnic u obce Bukovinka a Boskovic.

Silný vítr včera v řadě míst vyvracel podmáčené stromy a lámal větve. Do 18 hodin hasiči vyjížděli ke 14 zásahům.

Při odstranění stromů, které zatarasily vozovky, nejčastěji zasahovali na Blanensku. Stromy a větve pomocí motorové pily rozřezávali a likvidovali ze silnic u obce Bukovinka a Boskovic. U obce Svitávka hasiči odstraňovali strom, který vítr vyvrátil až do řeky Svitavy. Hasiči z jednotky Správy železniční dopravní cesty odřezávali větve, které hrozily pádem do vlakového kolejiště u Letovic.

Na silnici z Boskovic do Blanska hasiči zasahovali u sesuvu svahu. U bývalého lomu u obce Lhota Rapotina se na silnici zřítila část podmáčeného svahu i se dvěma vzrostlými stromy. Masa hlíny a kamení s kořenovým systémem dvou stromů zatarasila téměř celý jeden jízdní pruh v délce deseti metrů. Stromy hasiči rozřezali a kmeny a větve pomocí lana a navijáku odtáhli mimo vozovku. K úklidu hromady hlíny a kamení, jejíž odstranění vyžadovalo nakladač a vozidlo k odvozu materiálu, povolali silničáře. Do likvidace následků sesuvu a zpevnění svahu byl provoz na silnici v okolí lomu dopravním značením omezen do jednoho jízdního pruhu.

Překážky silničního provozu hasiči likvidovali také na Brněnsku. Vyvrácené stromy a větve odstraňovali z vozovek v Nádražní ulici v Rosicích, poblíž Babic u Rosic, u Radostic a Babic nad Svitavou. Na nádraží v Rosicích hasiči motorovou pilou pořezali a zlikvidovali kmen stromu, který spadl do kolejiště. V Brně rozřezali a zlikvidovali strom, vyvrácený na vozovku v Trtílkově ulici v městské části Královo Pole.

V Břeclavi hasiči odstraňovali mohutnou větev vyvrácenou do vozovky ve Stromořadní ulici. Na Hodonínsku vyjížděli k likvidaci větve, která bránila provozu na silnici do Mutěnic.

Dva stromy spadlé přes silnici hasiči rozřezali a odstranili z vozovky u Račic-Pístovic na Vyškovsku.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet