Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Platové tarify hasičů se v roce 2021 nezmění, ani přes extrémní nasazení v době pandemie na ně v rozpočtu „nezbylo“

Ve středu 2. prosince 2020 se velmi narychlo uskutečnilo setkání předsedy Unie bezpečnostních složek Bc. Zdenka Drexlera s náměstkem ministryně financí panem Ing. Karlem Tyllem – ministryně Alena Schillerová se schůzce opakovaně vyhnula.

Předseda Unie BS na setkání vznesl několik námitek k současnému stavu systému odměn pro všechny příslušníky. Výsledek jednání se ukázal i přes vstřícný přístup pana náměstka jako neuspokojivý, ba co víc, kritický.

Odbory požadují systémovou změnu, na kterou v posledních třech letech ministryně financí současné vlády měla mnoho času, mnoho veřejných prohlášení, ale minimum činů.

V programovém prohlášení Vlády ČR z roku 2017 je uvedená stabilizace Policie ČR na všech úrovních. Od té doby se podstav v krajích prohloubil o 1259 zaměstnanců, zatímco na Policejním prezidiu ČR vzrostl o 78 policistů.

V roce 2020 bylo uvolněno na odměny 1,2 miliardy Kč. V průměru se jednalo o cca 17 000 Kč na každého policistu i hasiče. Mezi řadové příslušníky to rozhodně vyplaceno nebylo. Pan náměstek tvrdil, že vnitřní rozdělování ovlivnit nemůže. Unie BS říká, že může. Nedávat všechny peníze na odměny a do ostatních nadtarifů, ale také do tarifů. Pak dostanou peníze všichni.

Žádný systém nebude nikdy beze zbytku spravedlivý, ale takto se finance dostanou k více lidem než jen k několika vyvoleným.

Za celé tři roky působení paní Schillerové na postu ministryně financí nám byl zvýšen tarifní plat o 1 500 Kč, což jsou asi 3 – 4 % z hasičského platu na rok 2020 a o 2 % na rok 2019. V roce 2019 z úst ministryně zaznělo, že zatím přidají 1 500 Kč, protože na rok 2020 budeme chtít zase. Rok 2021 je za dveřmi a naděje na zvýšení pomalu vyhasíná.

Ve svém dopise adresovaném předsedovi Unie BS paní ministryně zmiňuje průměrný plat policistů 50.520,– Kč a nárůst o 58 % od roku 2013. Rádi bychom upozornili, že od roku 2013 vzrostlo všechno – minimální mzda o 72 %, plat učitele o 67 % a třeba plat poslance o 62 % z 55 900,– Kč na 90 800,– Kč. Podstav v krajích a navýšení policistů na Policejním prezidiu nám jasně ukazuje, kde je důvod tak vysokého průměrného platu u Policie ČR.

V souvislostí s opatřeními doprovázejícími pandemii koronaviru, jsou příslušníci BS v první linii.

Jsou to policisté, případně strážníci, kteří mají kontrolovat plnění vládních opatření. Do nemocnic se povolávají medici a studenti sociálních škol, aby pomáhali zdravotnickému personálu a v pečovatelských domech. Příslušníkům BS nepomůže nikdo. Nemáme své „zálohy“. Přičemž například 2,9 milionů respirátorů, které byly přiděleny učitelům, rozváželi hasiči, ti však přidáno do tarifu nedostanou.

Přes Twitter paní ministryně vzkázala, že plat se navyšovat nebude, protože musíme být solidární se soukromým sektorem. Uvedené prohlášení vnímáme jako naprosto nerelevantní. Jednak zavření provozoven je plně na zodpovědnosti Vlády ČR a přehazovat solidaritu na nás je nonsens a jednak máme být „solidární“ opět jen my, příslušníci.

Přejeme živnostníkům, aby se po zásahu vlády brzy opět vzpamatovali a jejich podnikání vzkvétalo, protože se potřebujeme navzájem.

Navrhujeme, aby se sestavování rozpočtu MV odvíjelo od potřeb sboru. Ne naopak, kdy sbor dostane určitý rozpočet bez ohledu na to, zda je to dostatečné vzhledem k jeho potřebám.

Zrušení superhrubé mzdy není pro bezpečnostní sbory benefitem. Narozdíl od mnohých zaměstnání překládali hasiči týdny zdravotnický materiál, celníci a policisté stáli na hranicích, mnohdy bez jídla a bez toalet.

Do roku 2021 slibuje MF přidat 2 500 Kč, ale bude nám to v následujícím roce zase vzato? Polepšíme si alespoň cestou příspěvku na stravném, a nebo budeme jako jediní opět bez něj? Nebo nám veto daňového balíčku ze strany pana prezidenta republiky Zemana vezme poslední naději na přilepšení?

Kvůli opařením souvisejícími s pandemií koronaviru CoVID-19 máme za sebou nejtěžší rok ve službách státu a jako jediní se nedočkáme odměny.

Bc. Zdeněk Drexler
předseda
Unie bezpečnostních slo­žek
Sdílet