Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Sedlčansku zranil padající strom příslušníka HZS Středočeského kraje, do nemocnice ho transportoval vrtulník

Český hydrometeorologický ústav vydal na uplynulý víkend výstrahu na silný vítr, která se začala naplňovat už v pátek odpoledne, hasiči tak zaznamenali zvýšený počet výjezdů.

Od pátečního poledne do pondělního rána vyjížděli středočeští hasiči k necelým pěti stům případů, z toho drtivá většina souvisela se silným větrem. U necelých 300 událostí rozřezávali stromy nebo větve popadané na pozemní komunikace, v desítkách případů byl vyhlášen poplach na odstranění nebezpečných stavů. To nejčastěji znamenalo utrhané plechy nebo jiné části střešních konstrukcí, které odlétávaly a mohly někoho zranit nebo způsobit další škody.

Ve třech případech vyjeli hasiči také k dopravní nehodě, při níž automobil narazil do stromu na vozovce. Jedna tato událost se stala na Kutnohorsku nedaleko obce Talmberk, druhá u Kolína a třetí poblíž Votic na Benešovsku. Při první z nich došlo i ke smrtelnému zranění jedné osoby.

V sobotu zaznamenalo Krajské operační a informační středisko zvýšený počet výjezdů, ale největší nárůst událostí byl v neděli po poledni. Největší počet oznámení přijali středočeští hasiči mezi jednou a třetí hodinou odpoledne. Jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů vyjížděly v té době k 82 událostem.

Nejčastěji šlo o popadané stromy přes pozemní komunikace, které zcela bránily průjezdu vozidel, nebo stromy, které byly částečně vyvrácené a nakloněné nad silnice a znemožňovaly bezpečný průjezd.


Při jednom z mnoha zásahů v okrese Příbram byl na Sedlčansku zraněn příslušník HZS Středočeského kraje. Při odstraňování dvou stromů došlo vlivem větru k pádu dalšího.

Strom dopadl na hasičské vozidlo a zranil hasiče. Ten byl následně letecky transportován do pražské Ústřední vojenské nemocnice, kde byl operován – nyní je mimo ohrožení života.

Nejvíce práce měli hasiči v jihovýchodní části kraje, konkrétně na Benešovsku, Kutnohorsku a Říčansku.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet