Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár neobydlené roubenky

Požár polorozpadlé roubené chalupy v části Prácheň na území obce Kamenický Šenov byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v neděli 16. května 2010 v 6:42 hodin. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa, jednotka HZS Ústeckého kraje z České Kamenice, dobrovolní hasiči z Nového Boru a Kamenického Šenova se sedmi cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

Od pátku 14. do neděle 16. května 2010 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 33 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, které si vyžádaly zásah hasičů, bylo zraněno 6 osob.


Požár polorozpadlé roubené chalupy v části Prácheň na území obce Kamenický Šenov byl ohlášen na operační středisko HZS Libereckého kraje v neděli 16. května 2010 v 6:42 hodin. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Česká Lípa, jednotka HZS Ústeckého kraje z České Kamenice, dobrovolní hasiči z Nového Boru a Kamenického Šenova se sedmi cisternovými vozy a automobilovým žebříkem.

V době příjezdu hasičů na místo hořelo podkroví a střecha roubenky o rozměrech 20 × 10 metrů, která stála na opuštěném a zarostlém pozemku. Protože nebyl vnitřek objektu bezpečný, hasiči začali požár hasit čtyřmi vodními proudy zvenčí. Požár se podařilo dostat pod kontrolu krátce po 8. hodině. Poté pomocí termokamery vyhledávali skrytá ohniska požáru, rozebírali střešní konstrukce a požár dohašovali. V 9 hodin bylo místo předáno místní dobrovolné jednotce s upozorněním, že hrozí zřícení poloviny střechy a štítové zdi. Protože dlouhodobě není známý majitel objektu, dostavil se na místo také starosta obce, který objekt nechal zajistit ohraničením páskami.

Příčinou vzniku požáru byla manipulace neznámé osoby otevřeným ohněm. Zda šlo o nedbalost, nebo úmysl šetří Policie ČR.

Žena si na turistické stezce zlomila nohu

V sobotu 15. května 2010 krátce před půl pátou odpoledne přijalo operační středisko HZS Libereckého kraje žádost o pomoc zraněné ženě, která zůstala na turistické cestě mezi Frýdštejnem a Malou Skálou. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze stanice Turnov spolu se záchranáři zdravotnické služby.

Hasiči dojeli na Malou Skálu a spolu se zdravotnickou záchrannou službou a místními občany se vydali po turistické červené značce vedoucí kolem Pantheonu. Hasiči se záchranáři na stezce našli 47letou ženu, která si zlomila pravou nohu v kotníku. Ženu snesli na nosítkách asi 200 metrů k sanitnímu vozu, který ji odvezl k dalšímu ošetření do nemocnice.


Dobrovolní hasiči z Proseče nad Nisou se stali náhodnými svědky nehody

Náhodnými svědky dopravní nehody se stali dobrovolní hasiči z Proseče nad Nisou, když v pátek 14. května 2010 dopoledne projížděli po silnic č.I/35 okolo odbočky na Jablonec nad Nisou. Zde najel osobní vůz zn. Citroen Saxo do svodidel a převrátil se na bok.

Hasiči poskytli zraněnému řidiči okamžitě předlékařskou pomoc. Po příjezdu profesionálů z Liberce hasiči zajistili vůz proti vzniku požáru a zasypali znečištěnou krajnici sorbetem. Poté místo nehody předali k šetření policistům.

Nafta znečistila polovinu libereckých silnic

Znečištění ropnou látkou hned několika silnic v Liberci vyjeli v pátek 14. května 2010 po 18. hodině řešit profesionální hasiči ze stanice Liberec. Ti zjistili, že ropná skvrna znečistila vozovky vedoucí přes polovinu Liberce. Ropné skvrny byly nalezeny například v ulicích Hodkovická, Košická, Na Bídě, Husova, Vítězná, Horská a Kateřinská. Na pomoc byli povoláni také dobrovolní hasiči města Liberec z Růžodolu I, Vratislavic nad Nisou, Krásné Studánky, jednotka ze Stráže nad Nisou a Technické služby města Liberec.

Všichni téměř tři hodiny zasypávali ropné skvrny sorbentem a snažili se o rychlý úklid nejnebezpečnějších úseků. Zásah byl ukončen krátce před 21. hodinou.

Při střetu na křižovatce byly zraněny dvě řidičky

V pátek 14. května 2010 krátce před 15. hodinou došlo ke střetu osobních vozů zn. Opel Astra a Škoda Felicia na jedné z křižovatek s ulicí Zborovská v Turnově. Ve vozech v době střetu cestovaly dvě ženy a čtyři děti. V době příjezdu profesionálních hasičů ze stanice Turnov ošetřovali dvě zraněné ženy záchranáři zdravotnické služby. Hasiči zajistili vozidla proti vzniku požáru a místo nehody předali k šetření policistům.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


-swo- 

Sdílet