Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V první třídě mají hrdiny

Třída 1.A Základní školy v Tlučné má ve svých řadách dva hrdiny. Dva sedmiletí chlapci totiž duchapřítomně přivolali pomoc, když jejich o rok mladší kamarád spadl do jílu v lomu nedaleko obce. K události vyjížděli hasiči v neděli 9. května a díky rychlé pomoci chlapce zachránili.

Dva žáci první třídy Základní školy Tlučná Antonín Bartoň a Dominik Kmoch jsou dnes mezi svými vrstevníky považováni za hrdiny. Tito dva sedmiletí chlapci totiž včasným zavoláním pomoci zachránili život šestiletému kamarádovi, který se topil v jílovité hmotě Francova lomu nedaleko obce. „Oba kluci nezaváhali a okamžitě běželi k nejbližšímu stavení, kde požádali obyvatele chaty, aby šel pomoci jejich kamarádovi, který se topí v lomu," popisuje začátek záchranné akce velitel stanice v Nýřanech Robert Kučera. Muž běžel okamžitě malému chlapci pomoci a majitelka chaty zalarmovala záchranáře.

Událost byla ohlášena v neděli 9. května 2010 v 17.47 hodin. Na místo okamžitě vyjeli zdravotníci, policisté i hasiči. Na příjezd hasičů čekali chlapci nedaleko lomu, aby je nasměrovali přesně k místu, kde zůstal jejich kamarád. Chlapce se pokoušel vyhrabáním zachránit muž, kterého oba mladíci zavolali na pomoc, ale se záchranou si poradili teprve hasiči. Dítě bylo do měkkého jílu zapadlé po hrudník, proto velitel zásahu rozhodl o zajištění chlapce jedním ze zasahujících hasičů a další se pustili do vyhrabávání.

Situaci komplikovalo nestabilní podloží, takže se zasahující museli navzájem jistit. Podloží pak jednotky provizorně zpevnili pomocí palet a dřevěných prken, protože půda byla velmi měkká a záchranářům se bořily nohy do jílu. Pomocí holých rukou a malých lopatek se po 25 minutách podařilo chlapce z jílu dostat ven a předat zdravotníkům. Dítě bylo podchlazené, ale bez zranění. Dva malé hrdiny, kteří doběhli pro pomoc pak hasiči za odměnu svezli hasičským autem zpět do obce. Na místě zasahovali dobrovolní a profesionální hasiči z Nýřan.

Další odměna měla čekat oba prvňáky dnes. Do třídy se vypravil starosta Tlučné Stanislav Volf a velitel stanice v Nýřanech Robert Kučera, aby záchráncům předali drobné odměny za jejich statečnost. Bohužel se nepodařilo oba chlapce zastihnout, takže gratulace před celou třídou si užil jen Antonín Bartoň. „Mezi dětmi jsme si o hrdinském činu obou chlapců povídali.

Prohlédli jsme si i video na internetu," upřesnila třídní učitelka, když se velitel stanice dětí dotazoval, jestli o hrdinech ve třídě vědí. Celá třída s přehledem ukazovala na Tondu, který si pyšně přišel pro gratulaci a dodal, že už má také slíbenou odměnu. „Rodiče Tondy slíbili, že vezmou celou třídu na zmrzlinu," upřesnila učitelka. Na závěr krátké návštěvy starosta obce upozornil na nebezpečí, která číhají v lomu nedaleko obce. „Tentokrát se podařilo chlapce zachránit a díky vašim statečným žákům všechno dobře dopadlo, ale nemusí to tak být vždycky. Proto je u tohoto místa tabulka s přeškrtnutým panáčkem a zakázaný vstup," varoval starosta.



por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje



-swo-

Sdílet