Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V obci Břešťany nedaleko Zlonic na Kladensku likvidovali hasiči požár rodinného domu

Velký požár byl na Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje oznámen 10. prosince 2020 těsně před půl jedenáctou. Tentokrát oheň zachvátil rodinný dům v obci Břešťany nedaleko Zlonic na Kladensku.

Oznamovatel uvedl, že jde o třípodlažní stavbu, proto bylo k události vysláno pět hasičských jednotek. Profesionální hasiči vyjeli ze stanic Slaný a Kladno, jejich dobrovolní kolegové z obcí Velvary, Vraný a Zlonice.

Po příjezdu na místo hasiči potvrdili, že jde o požár v obývací místnosti v přízemí domu. K likvidaci nasadili dva vodní proudy. Jedním vedli hasební zásah uvnitř budovy a druhým zvenku skrz okno.

Zároveň bylo zjištěno, že uvnitř budovy se v době ohlášení nacházela jedna nezletilá osoba, která se dostala mimo objekt oknem a následně se pokusila oheň uhasit přenosným hasicím přístrojem.

Tím napomohla ke zmírnění rozvoje a k uhašení požáru, tzn. i ke snížení celkové škody, kterou oheň napáchal. Tato osoba se však nadýchala zplodin hoření, a proto byla odvezena sanitním vozem do nemocnice.

Zdravotnická záchranná služba na místě podala kyslíkovou terapii také několika domácím zvířatům, která se v době požáru nacházela uvnitř domu.

Jednotky musely místo důkladně odvětrat a rozebrat stropní konstrukci, ve které následně vyhledávaly a dohašovaly všechna skrytá ohniska. Krátce před půl dvanáctou mohl velitel zásahu nahlásit lokalizaci. Do 15. hodiny zůstala na místě jako dozor JSDH Zlonice. Poté proběhla kontrola požářiště, byla nahlášena likvidace a místo bylo předáno majitelce, které byla nařízena ještě dvanáctihodinová dohlídka.

Škoda byla vyčíslena na dva miliony korun. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení konferenčního stolku od hořící svíčky. Včasným zásahem nezletilé osoby a následně hasičů byly uchráněny hodnoty za tři miliony korun.

Tereza Fliegerová
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet