Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Evakuace obce Troubky, hasiči zachránili muže a ženu ze zatopené ostravské části Dubí na člunu

Noc z pondělí na úterý byla pro hasiče ze Zlínska klidná. Především jednotky dobrovolných hasičů nadále pokračovaly jen v monitorování situace v okolí řek a sledovaly aktuální vývoj v ohrožených lokalitách. Většina zasahujících hasičů si však potřebovala odpočinout a načerpat síly do nového pracovního dne.

Zlínský kraj

Noc z pondělí na úterý byla pro hasiče klidná. Především jednotky dobrovolných hasičů nadále pokračovaly jen v monitorování situace v okolí řek a sledovaly aktuální vývoj v ohrožených lokalitách. Většina zasahujících hasičů si však potřebovala odpočinout a načerpat síly do nového pracovního dne.


Veškeré aktivity spojené s čerpáním vody byly odsunuty na denní dobu, během noci se řešily jen nezbytné a neodkladné zásahy. Hladina řeky Morava dosáhla o půlnoci v Kroměříži na III. povodňový stupeň. Úroveň hladiny ale stoupala velmi pomalu a nebylo proto nutné přikročit během noci k razantním opatřením a plánovaným evakuacím.



AKTUALIZACE 6:00


III. stupeň povodňové aktivity na řece Morava v obcích Kroměříž, Spytihněv a Uh. Hradiště.
HZS Zlínského kraje v maximální míře využívá při povodních možností, techniky a lidského potenciálu především jednotek dobrovolných hasičů. Dobrovolní hasiči byli v posledních letech dobře vybaveni potřenou čerpací a ženijní technikou, zlepšil se vozový park zásahovým aut, dobrovolní hasiči jsou lépe vyškoleni. S přehledem tak zvládají úkoly při čerpání vody, čištění kanalizací, vpustí, odstraňování naplavenin, protipovodňová opatření, plnění pytlů s pískem, stavby hrází, odstraňování spadlých stromů, dalších překážek apod.

Statisticky řeší dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji více než 90% všech potřebných zásahů a prací během povodní. Profesionální hasiči se naopak soustřeďují na složitější úkoly, náročnější zásahy a události mimo povodně. V celém kraji řešíme řadu dopravních nehod, požárů a jiných typů akutních zásahů.



AKTUALIZACE 9:00

Evakuace téměř dvoutisícové obce Troubky na Přerovsku, kterou v noci zaplavila voda z řeky Bečvy, nadále pokračuje. Podle starosty Radka Brázdy zatím není možné říct, kdy by měla skončit. Lidé, kteří ještě nebyli evakuováni, jsou ve vyšších patrech domů a neměli by být v ohrožení. Troubky jsou symbolem tragických záplav z roku 1997.

Zasedl krizový štáb HZS Zlínského kraje, který dál ve své stále pracovní skupině řeší přicházející požadavky a problémy. Informace z Kroměřížska potvrzují zvýšené aktivity hasičů na budování protipovodňových opatřeních. Hladina řeky Moravy se stále zvedá, ale hodinově jen po centimetrech.



AKTUALIZACE 10:00 – Jihomoravský kraj

Do dnešních ranních hodin hasiči zpevňovali hráz řeky Moravy v hodonínské lokalitě Nesyt. V noci dokončili zpevnění zhruba 400 metrů hráze položením geotextílie zatížené více než tisícovkou pytlů s pískem.

Sto dvacet profesionálních a dobrovolných hasičů ze 17 požárních jednotek z Hodonínska dnes od rána pokračuje ve zpevňování dalších cca 150 metrů hráze. Zpevňování hráze vrstvou geotextílie zatížené pytli s pískem ztěžuje složitý přístup i stoupající voda, která zaplavuje okolí.

V Rohatci hasiči od včerejšího odpoledne postavili hráze z pytlů s pískem u domů v ulici Baráky a u domů v dalších dvou ulicích. Situaci dnes od rána na místě monitorují. K čerpání vody ze sklepů hasiči dnes ráno vyjížděli do ulice Mezi Mlaty v Kyjově a do Mlýnské ulice v Prušánkách.



AKTUALIZACE 11:40 – Moravskoslezský kraj

Dálnice D1 v Moravskoslezském kraji je celá průjezdná.

Pouze kvůli vodě na tělese dálnice D1 v Ostravě – přesněji „uvnitř" kruhových objezdů v Ostravě-Svinově (křížení s Rudnou ulicí) a v Ostravě-Přívoze (navázání na Slovenskou ulici) – byla vytvořena elegantní objížďka: řidiči, směřující po D1 rovně, musí „pouze" vyjet na kruhový objezd a zase sjet na svůj rovný směr.

Objížďka, jak je patrné z fotografií, je řádně označena jak svislými dopravními značkami, tak svítící šipkou a kužely.

Hladina řeky Odry je v částečně evakuované ostravské osadě Žabník (fotografie z dnešního rána) zhruba na stejné úrovni jako včera ráno.


AKTUALIZACE 14:00 – Olomoucký kraj

Dne 18.května 2010 do 12. hodin vyjížděli profesionální a dobrovolní hasiči z Olomouckého kraje v souvislosti s protipovodňovými opatřeními celkem k 58 událostem, z nichž 18 událostí k uvedené hodině trvá .



Rovněž trvá řešení 9 událostí ze 17.května a to :
7 událostí čerpání vody , 1 událost monitoringu vodního toku ,1 událost evakuace osob .

Při událostech 18.5. hasiči řešili a řeší technické pomoci :
1 událost spojenou s evakuací osob (Troubky trvá),
6 událostí pytlování písku a stavění protipovodňových hrází,
2 události odstraňování překážek na vodním toku,
5 událostí odstraňování překážek na komunikacích,
32 událostí čerpání vody ,
2 události monitoringu vodních toků v obcích.

Další události jsou odloženy na pozdější dobu, zejména pro neefektivnost čerpání v závislosti na výši vodní hladiny.

Evakuace osob :
Převážně samovolná v obcích přilehlých řece Bečvě.Záchrana osob a evakuace v Troubkách (evakuace cca 120 osob) do evakuačních míst v obcích Tovačov a Oplocany. Současně zajišťováno stravování evakuovaných i neevakuovaných osob v Troubkách.

Současnost nasazení jednotek hasičů :
Ve 12.00 hodin při 27 událostech zasahuje 39 jednotek hasičů.

III .stupně povodňové aktivity trvají :
Teplice nad Bečvou – pomalý sestup hladinyPřerov – Dluhonice – pomalý sestup hladiny

Zasedání krizových štábů v obcích s rozšířenou působností :
Olomouckého kraje,Přerova, Lipníka nad Bečvou, Hranic,Troubek .



AKTUALIZACE 19:00 – MSK


Jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Fifejdy zachránila v úterý 18. 5. 2010 odpoledne dvě osoby ze zatopené části Ostravy-Svinova, nazvané Dubí.

Muž a žena byli objeveni v chatce, obklopené vodou. Informaci o muži (ročník 1979) a ženě (ročník 1959) dostalo Centrum tísňového volání Ostrava od dobrovolných hasičů z Ostravy-Svinova.

Profesionální hasiči se na místo vydali neprodleně v nepromokavých kombinézách a s gumovým člunem. Hasiči ze Svinova na ně čekali na místě. Po převezení muže a ženy na člunu na suchou zem na ně čekal kamarád, který je odvezl k sobě domů.


Info: HZS MSK, HZS ZLK, HZS OLK, informátoři webu

-kaw-, -miw- 

Sdílet