Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Novou pilu s osvětlení pro JSDH Žďár nad Metují pomohla koupit Nadace Agrofert

Díky podpoře Nadace Agrofert disponuje JSDH Žďár nad Metují od listopadu 2020 novou technikou. Jedná se v první řadě o motorovou pilu Stihl 362 C-M VW, příslušenství pro bezpečnou práci s pilou a techniku pro osvětlení místa zásahu.

Nadace Agrofert podpořila nákup vybavení částkou 40 000 Kč a jednotku v dohledné době, v závislosti na epidemiologické situaci, čekají nová školení obsluhy motorové pily.

Z dodaného vybavení je na prvním místě pila Stihl 362 C-M VW s plně elektronickým řízením motoru. Pro případ práce v zimním období má pila vyhřívané rukojeti a karburátor. Obsah motoru 59 cm³, výkon 3,5 kW, hmotnost 5,8 kg a délka lišty 40 cm dělají z pily ideálního pomocníka pro odstraňování popadaných stromů a likvidaci dalších nebezpečných stavů.

Dále je nyní jednotka vybavena neprořeznými návleky pro práci s pilou, přilbou Advance Vent, rukavicemi pro letní a zimní období a dalším nezbytným příslušenstvím k pile – pilníky, nářadím pro údržbu, kufrem na pilu, kombinovaným kanystrem a krabičkou na náhradní řetěz.

Pro osvětlení místa zásahu byly pořízeny dvě svítilny Nightstick Intrant a akumulátorový LED reflektor Brennenstuhl.

Nové vybavení jistě najde své uplatnění díky k poloze obce Žďár nad Metují v lokalitě hornatého Broumovska. Pořízení vybavení dává smysl vzhledem k rozsáhlým lesním porostům v katastru obce i v širokém okolí.

Tyto porosty z důvodu trvající kůrovcové kalamity slábnou a v průběhu času tak budou k pádům stále náchylnější, což je vzhledem k velkému množství turistů v oblasti významným problémem. V oblasti je také pořádáno množství dětských táborů, které mohou být v ohrožení.

Nejaktuálnější vzpomínkou je situace při bouři Sabine, díky které v katastru obce popadalo 6 stromů na místní komunikace, které místní jednotka, která ač byla připravená k výjezdu, neměla jak odstranit. To se již nyní nebude opakovat.

Za to patří poděkování Nadaci Agrofert, obci Ždár nad Metují a také členům jednotky, kterým budeme přát co nejméně práce s novou technikou, a případně jenom šťastné návraty zpět na základnu.

​​​​​​​

Martin Zeman
velitel JSDH Žďár nad Metují
Sdílet