Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

RALLYE HAMRY 2010

Víkend 8. a 9. května 2010 byl v okolí Plumlova opět ve znamení dobrovolných hasičů. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje pořádal ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků VII. ročník soutěže v záchranářských disciplínách, Rallye Hamry 2010.

Víkend 8. a 9. května 2010 byl v okolí Plumlova opět ve znamení dobrovolných hasičů. Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje pořádal ve spolupráci s Českou asociací hasičských důstojníků VII. ročník soutěže v záchranářských disciplínách, Rallye Hamry 2010.

Rallye Hamry je soutěží, která se snaží přivést dobrovolné hasiče do situací, které se maximálně blíží reálnému zásahu. Soutěžní družstva skládající se z velitele, strojníka a čtyř hasičů. Hasiči řeší na jednotlivých stanovištích různé mimořádné události. Záleží na znalostech a dovednostech celé jednotky, jak se s úkolem vypořádá.

V letošním roce měla soutěž dvě etapy. Na první etapě hasiče potkal požár lesa, únik ropné látky na vodní hladinu, vyproštění osoby z dosahu vysokého napětí, záchrana osoby po pádu z výšky a ošetření muže pořezaného motorovou pilou. Etapa probíhala během sobotního odpoledne a poslední družstva přijížděla do cíle po setmění. Druhá etapa probíhala v noci na neděli. Hasiči museli vytáhnout zraněnou osobu z přepadu Plumlovské přehrady, vyprostit osoby z havarovaného vozidla ležícího na boku, postavit hráz z pytlů s pískem a nakonec hasili požár domu. Rozhodčí hodnotili soutěžící na každém stanovišti ve čtyřech kategoriích taktika, technika, bezpečnost práce a velení.

Rallye Hamry 2010 se zúčastnilo 13 jednotek z Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Výkony soutěžících byly nezvykle vyrovnané a opět potvrdily, že dobrovolní hasiči jsou opravdovými profesionály ve svém oboru. Rozdíl mezi družstvy na prvních třech místech byl pouze 0,5 bodu.

Když připomenu, že první družstvo získalo 150,5 bodu, je jasné, že šlo o velmi těsný výsledek. Na prvních třech místech se umístila tato družstva. 1. Prostějov – Vrahovice, 2. Němčice nad Hanou a 3. Ostrava – Radvanice. Na závěr nezbývá než poděkovat pořadatelům a partnerům akce. Příslušníci HZS Olomouckého kraje, ÚO Prostějov a členové České asociace hasičských důstojníků věnovali přípravě soutěže mnoho úsilí a volného času. Figuranti z SDH Mostkovice a Bedihošť vytvářeli na stanovištích atmosféru, která soutěžící bezpečně vtáhla do děje. Soutěž probíhala na území Vojenského újezdu Březina.

Díky vstřícnému přístupu újezdního úřadu a ředitelství Vojenských lesů a statků, divize Plumlov mohly být využity atraktivní prostory, které jsou běžně nepřístupné. Rallye Hamry 2010 vzniklo za finanční podpory grantu Ministerstva vnitra Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky a Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Děkujeme všem, kteří přispěli ke zdárnému průběhu Rallye Hamry 2010 a těšíme se na spolupráci v dalších ročnících.

Bližší informace z tohoto a z předcházejících ročníků naleznete na http://rallye-hamry.cahd.cz/

mjr. Ing. Marek Sobek
vedoucí prac. IZS a služeb
HZSOLK, ÚO Prostějov



-kaw- 

Sdílet
Přiložené soubory
tabulka_hodnocení_2010.pdf zobrazit online PDF 24 kB