Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vybavení nového člunu pro hasiče z Purkarce doplulo k Hněvkovické přehradě i díky Nadaci ČEZ

Nový motorový člun s kompletním vybavením mají k dispozici dobrovolní hasiči z Purkarce. Jeho pořízení si vynutil rostoucí provoz na Vltavě a Hněvkovické přehradě, na jejímž břehu tato část Hluboké nad Vltavou leží.

Hasiči zde přitom zasahují celoročně. Díky novému vybavení jsou lépe připravení na záchranu lidí i majetku i v chladném období. Na úhradě vybavení člunu se podílela Nadace ČEZ.

Je červený, vejde se na něj až šest dospělých a jmenuje se Jindra, podle bývalého velitele místní jednotky sboru dobrovolných hasičů. Díky novému pět metrů dlouhému člunu s plným vybavením jsou zdejší hasiči připravení na záchranu lidí i technické zásahy na vodě. Ty jsou v Purkarci, který je centrem Hněvkovické přehrady na Vltavě, stále častější.

V souvislosti se splavněním Vltavy tady velmi výrazně vzrostl provoz. Stává se, že lodím vypadne vysadí motor, že někdo přecení své síly, takže jsem si jistý, že nový člun víc než využijeme,

vysvětluje velitel purkareckých hasičů Pavel Joza.

Pořízení člunu vyšlo město na 450 tisíc korun. Jeho vybavení včetně speciálního suchého obleku v hodnotě 50 tisíc potom zaplatila Nadace ČEZ.

Dobrovolné hasiče podporujeme systémově a dlouhodobě. Navíc Purkarec leží jen kousek od Jaderné elektrárny Temelín, proto jsme na vybavení člunu rádi přispěli. Ale ještě raději budeme, když jej využijí spíš k tréninku, než k ostrým zásahům,“

doplňuje člen správní rady Nadace ČEZ František Lust.

Marek Sviták
tiskový mluvčí
Útvar komunikace JE Temelín
Sdílet