Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Hasiči budou odstřelovat hráz

Včera 18. května 2010 o půl deváté večer odjel z Hradce Králové šestičlenný povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhadeckého kraje s mobilní čerpací stanicí Sigma na pomoc povodněmi zasažené oblasti ve Zlínském kraji.

Včera 18. května 2010 o půl deváté večer odjel z Hradce Králové šestičlenný povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhadeckého kraje s mobilní čerpací stanicí Sigma na pomoc povodněmi zasažené oblasti ve Zlínském kraji.

Šest profesionálních hasičů z Hradce Králové je od dnešního rána nasazeno v Kroměříží, kde odčerpává vodu u Wolfova splávku. Mobilní čerpací stanice Sigma se využívá při rychlém nasazení proti záplavám. Její průtok činí maximálně 600 litrů za sekundu a není napájena elektrickou energií, ale pracuje pomocí motorou. Toto velkokapacitní čerpadlo bylo již nasazeno při záplavách na jihu Francie v roce 2003.

Hasiči Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje budou v místě zasahovat dle potřeby a pokynů Operačního a informačního střediska MV – Generálního ředitelství HZS ČR.


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



Práce na postižených území pokračují

Na území postiženém povodní – kraj Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský, byly ukončeny záchranné práce a pokračují práce likvidační. V kraji Jihomoravském probíhají povodňové zabezpečovací práce. Ústřední koordinaci zajišťuje generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Hasiči z ostatních krajů byli nasazeni nebo jsou připraveni na pomoc při čerpání vody v oblastech postižených povodní.

V kraji Moravskoslezském bylo do 6 hodiny ranní nasazeno celkem 248 jednotek PO. Jednotky evakuovaly 634 osob a 175 osob zachránily. Jedna osoba zemřela a 4 osoby byly zraněny v důsledku povodně. III. SPA (stupeň povodňové aktivity) je vyhlášeno na tocích Odra, Porubka, Ostravice, Petrůvka, Bílovka, Morávka, Lubina. Pro nouzové ubytování byly do kraje vyslány prostředky k nouzovému ubytování ze skladů HZS ČR.

V kraji Zlínském bylo do 6 hodiny ranní nasazeno celkem 71 jednotek PO. Jednotky evakuovaly 104 osob a 2 osoby zachránily. V nouzovém ubytování je 74 osob. III. SPA je vyhlášeno na toku Morava. V lokalitě územního odboru Kroměříž je nasazen povodňový odřad HZS Královéhradeckého kraje s vysokokapacitním čerpadlem.

V kraji Olomouckém bylo do 6 hodiny ranní nasazeno celkem 180 jednotek PO. Jednotky evakuovaly 426 osob, 61 osob zachránily a 5 osob bylo zraněno v souvislosti s povodňovou situací. V nouzovém ubytování je 236 osob. III. SPA je vyhlášeno na tocích Bečva a Moštěnka. V oblasti je nasazen odřad ZÚ HZS ČR Hlučín. V nočních hodinách došlo k nasazení vysokokapacitního čerpadla v oblasti Přerova, kde byl vytvořen povodňový odřad z příslušníků HZS hl. m. Prahy.

V kraji Jihomoravském bylo do 6 hodiny ranní nasazeno celkem 38 jednotek PO. III. SPA je vyhlášeno na řece Morava.

Průběžně jsou pokrývány požadavky krajů na zapůjčení vysoušečů. Kraj Zlínský má již k dispozici 300 kusů vysoušečů ze zásob Hasičského záchranného sboru ČR, kraj Olomoucký 200 kusů.

Česká republika na žádost Polské republiky vyslala dva povodňové odřady – složené z příslušníků HZS Ústeckého kraje a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně). První povodňový odřad je v současné době nasazen v oblasti Bieruň. Druhý odřad se přesunuje k Česko-Polským hranicím v Chotěbuzi a dále na místo nasazení. Mezinárodní pomoc se uskutečnila na základě smlouvy mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách a živelních pohromách a jiných mimořádných událostech

Hejtmany jsou vyhlášeny stavy nebezpečí ve třech krajích.

•· Olomoucký kraj od 17. května 2010, 20:00 hodin do 21. května 2010, 12:00 hodin pro část území vymezeného ORP (obec s rozšířenou působností) Hranice a Přerov.

•· Moravskoslezský kraj od 18. května 2010, 21:30 hodin do 17. června 2010, 21:30 hodin pro část území vymezeného ORP Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kravaře, Nový Jičín, Orlová, Ostrava, Třinec.

•· Zlínský kraj od 18. Května 2010, 14:30 hodin do 24. května 2010, 24:00 hodin pro část území vymezeného ORP Uherské Hradiště, Otrokovice, Kroměříž, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm, Vsetín.

V příloze je aktuální přehled nasazených prostředků k 6 hodině




Odřad hasičů z Ústeckého kraje s technikou odjel do Polska

Dva protipovodňové kontejnery s čerpadly a osm příslušníků HZS ÚK z Litoměřic a Mostu odjelo včera 18.5. 2010 v 19:28 z Litoměřické požární stanice. V 1:40 dorazil konvoj do Ostravy, kde byl ubytován na požární stanici Zábřeh, odkud dnes 19.5 v 7:16 ráno vyrazil do polských Katovic, v jejichž okolí má být nasazen.


por. Ing. Lukáš Marvan
tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje



AKTUALIZACE 9:12

Hasiči odstřelí hráz

Na žádost HZS Zlínského kraje bude dnes v dopoledních hodinách částečně odstřelena hráz na Panenském potoce v katastrálním území obce Kvasice na Kroměřížsku. Vysoká hráz zadržuje velké množství vody, hrozí nebezpečí protržení a následné zaplavení obytných domů obce.

Na místo jsou generálním ředitelstvím HZS ČR vysláni střelmistr a pomocník z HZS Jihomoravského kraje a Olomouckého kraje. Vzhledem k situaci budou na místo události dopraveni vrtulníkem Policie ČR. Odlet je plánován v 9.30 hodin z Brna, přistání v cca 10 hodin na hřišti obce Kvasice.


AKTUALIZACE 12:30 – Moravskoslezský kraj

Doplněny další fotografie z místa…


AKTUALIZACE 13:00 – Moravskoslezský kraj

Hasiči ze tři dobrovolných jednotek označili sesuv bezpečnostními páskami, teď tam hlídá Policie ČR. Jde o úsek cca 3km x 500 metrů.


AKTUALIZACE 14:00 – HZS ČR

Psychosociální pomoc pro postižené povodněmi

V místech zasažených povodněmi jsou postupně ukončovány záchranné práce. Práce se soustředí na likvidaci následků povodní a asanační práce. Do terénu se vydaly také psychosociální pracovníci včetně psychologů Hasičského záchranného sboru ČR.

V Olomouckém kraji psycholog HZS kraje působí v oblasti obce Troubky, pohybuje se v evakuačních centrech. Koordinátorem psychosociální pomoci v oblasti byl jmenován hejtmanem kraje psycholog HZS Olomouckého kraje David Dohnal.. V dopoledních hodinách se uskutečnila schůzka s neziskovými organizacemi poskytující psychosociální pomoc.

V Moravskoslezském kraji se psychologové HZS kraje a Záchranného útvaru HZS ČR se sídlem v Hlučíně setkali s neziskovými organizacemi poskytujícími psychosociální pomoc. Setkání v kraji zorganizovalo občanské sdružení ADRA. Pracovníci neziskových organizací a psychologové HZS kraje monitorují potřeby obyvatel zasažených obcí. Informace budou podávány krizovému štábu kraje.


kpt. Ing. Ivana Svitáková
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství
Hasičského záchranného sboru ČR

Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí


-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
Povodně - přehled zasahujích jednotek zobrazit online XLS 24 kB