Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třiadvacátá stanice HZS Moravskoslezského kraje začne od ledna fungovat v Kopřivnici, zatím v provizoriu

Svoji 23. hasičskou stanici otevře 1. ledna 2021 Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, a to v Kopřivnici na Novojičínsku, přesněji v průmyslové zóně Vlčovice nedaleko areálu automobilky Tatra. Na každé ze tří 24hodinových směn se zde bude střídat vždy 11 hasičů, velitelem stanice typu P3 bude npor. Ing. Adam Fojtík.

K dispozici budou mít zpočátku cisternovou automobilovou stříkačku CAS 20 Tatra, automobilový žebřík AŽ 30 Camiva a osobní velitelské vozidlo. Vyjet k zásahu musí – stejně jako kolegové na zbývajících 22 stanicích HZS MSK v kraji – již od začátku roku do dvou minut od vyhlášení poplachu.

Poslední dvě nové stanice HZS MSK, které jsou součástí integrovaných výjezdových center (IVC), byly otevřeny během roku 2008 v Ostravě-Přívoze a Nošovicích.

Kopřivnice, podobně jako Přívoz, bude v první fázi postavena na zpevněné ploše z 20 velkých unimobuněk, částečně vlastních a částečně zapůjčených. Vlastní výstavba po získání všech povolení začala v listopadu. Ještě do konce roku má přibýt nafukovací hala jako garáž pro techniku. Pokud budou příznivé finanční podmínky, zděná stanice se začne budovat – také jako IVC – již v příštím roce. Odhad nákladů na ni je 180 milionů korun se spolufinancováním z fondů Evropské unie.

V okrese Nový Jičín dosud úspěšně a spolehlivě fungují dvě stanice HZS MSK – v Novém Jičíně a Bílovci, když budově nové novojičínské centrální stanice už rostou základy. Vznikem stanice v Kopřivnice došlo k přepracování hasebních obvodů v rámci okresu (územního odboru HZS MSK). Hasební obvod nové stanice v Kopřivnici bude pokrývat ORP Kopřivnice, ORP Frenštát pod Radhoštěm, ale bude mít také částečný přesah do dalších ORP okresu Nový Jičín.

Dočasná hasičská stanice v Kopřivnici nebude bránit výstavbě nového centra. Jakmile dojde k přestěhování do moderní budovy, vznikne na místě provizorního zázemí tréninkový prostor a sportoviště pro fyzickou přípravu a výcvik hasičů.

Po mnoha letech, kdy byla stanice v Kopřivnici pouze na papíře, se nám konečně podařilo tento sen realizovat, opět jako na jiných místech prověřené integrované výjezdové centrum. A to i díky vstřícnosti města Kopřivnice se směnou pozemků, i pomoci dalších subjektů, hlavně Moravskoslezského kraje. Dislokací naší profesionální jednotky do Kopřivnice se zvýší ve městě i širokém okolí bezpečnost obyvatel i firem,

uvedl ředitel HZS MSK brig. gen. Vladimír Vlček.

Základní kámen zbrusu nové centrální hasičské stanice (CHS) HZS MSK v Novém Jičíně poklepali letos v září první místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem. Moderní objekt u křižovatky Propojovací a Hřbitovní ulice přijde na 236 milionů korun. Jeho výstavba je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a z fondů EU bude hrazeno 122,5 mil. Kč. Zbylých 113,5 milionu korun bude zafinancováno ze státního rozpočtu. Hotov má být březnu 2022.

Přečtěte siProběhlo poklepání základního kamene nové centrální hasičské stanice v Novém Jičíně

Dosavadní objekt HZS MSK ve Zborovské ulici, kde sídlí vedení Územního odboru HZS MSK (tedy okresu), novojičínská výjezdová jednotka HZS MSK, vyšetřovatelé požárů, preventisté a další odborní pracovníci, je léta zastaralý a hasiči tam doslova bojují o každé volné místo. Výstavbou nové centrální stanici dostanou profesionální hasiči důstojné místo, stejně jako tomu je u CHS ve zbývajících pěti okresech Moravskoslezské­ho kraje.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet