Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brně hořelo Mahenovo divadlo

Naštěstí ne skutečně, ale šlo o ukázkové cvičení brněnských hasičů v rámci veletrhu PYROS a oslav 140. let existence profesionálního hasičského sboru v Brně.

V 16 hodin se ze střech Mahenova divadla vyvalil hustý kouř. Během krátké doby se na místo dostavily první jednotky brněnských hasičů a započaly práce na likvidaci „požáru“ a záchraně ohrožených osob. Postupně byly přivolávány další posilové jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Nakonec celkový počet dosáhl šedesáti hasičů a 16 vozů.

Tématem cvičení byl úmyslně, za pomoci hořlavé kapaliny, založený požár (podobný případ se skutečně stal v roce 2000). Kvůli nefunkční EPS, která je odstavena z důvodu opravy ústředny je požár zpozorován pozdě. V tom okamžiku je již celý sklad pod jevištěm zasažen plamenným hořením a požár se šíří do jeviště a dále na dřevěnou konstrukci střechy. V budově se nachází více než dvacet zaměstnanců. Postupně je nasazeno 10 C proudů a jsou evakuovány ohrožené osoby, zčásti po žebřících, zčásti vyvedením v evakuačních maskách. Několik zraněných osob bylo evakuováno v nosítkách a předáno záchranné službě.

Celé cvičení bylo precizně provedené a brněnským hasičů patří velký obdiv. To vyjádřilo několik stovek přihlížejících potleskem. Zásahu velel v počáteční fázi por.ing.Aleš Novák a později převzal velení pplk.ing.Rudolf Valášek. Oba velitelé zvládli svůj těžký úkol na jedničku. Kromě HZS JMK se akce zúčastnila Záchranná služba města Brna, Policie ČR a Městská policie Brno. Celý průběh akce odborně komentoval kpt.Aleš Doubek díky jehož zasvěcenému komentáři všichni přihlížející věděli co se právě děje. Zajímavostí byl přenos rádiové komunikace mezi jednotkami do velkých reproduktorů.

Více si již prohlédněte na fotografiích.
Sdílet