Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Hasiči evakuovali osm pacientů v Trutnově

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje okresu Trutnov, zaměřené na likvidaci požáru v prostoru nemocnice a následnou evakuaci pacientů, proběhlo dnes 19. května 2010 dopoledne v areálu Oblastní nemocnice v Trutnově.

Ve třetím nadzemním podlaží oddělení neurologie vypukl dnes dopoledne požár v elektrickém rozvaděči kabelů. Následkem toho došlo k zakouření prostor a ohrožení pacientů v lůžkové části neurologie a na ambulanci. Bezprostředně po ohlášení události na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje vyjeli na místo profesionální hasiči z Trutnova s technickým automobilem, cisternou a automobilovým žebříkem. Ještě před příjezdem hasičů začal personál oddělení evakuovat pacienty z ambulance a lůžkové části.

Po příjezdu hasičů na místo velitel zásahů ustavil dva úseky – první skupina hasičů byla vyslána na pomoc personálu při evakuaci osob. Dva nemohoucí pacienti, kteří byli napojeni na přístroje, byli svezeni evakuačním výtahem do druhého nadzemního podlaží, kde byli spojovacím krčkem evakuováni přes oddělení ortopedie a onkologie. Dva pacienti, kteří se dokázali pohybovat bez pomoci, byli evakuováni pomocí automobilového žebříku, další na invalidních vozících byli sneseni po schodišti.

Zbývající dva pacienty vyvedli hasiči a personál nemocnice. Nejvíce ohrožené pacienty si přebírala do péče záchranná služba, která je transportovala na další oddělení nemocnice. Druhá skupina hasičů mezitím zlikvidovala požár v elektrickém rozvaděči na oddělení. Na místo byli přivoláni také dobrovolní hasiči z Trutnova a Mladých Buků, dále zasahovala zdravotnická záchranná služba a Policie ČR.

Cílem taktického cvičení bylo prověřit systém vyrozumění složek integrovaného záchranného systému Královéhradeckého kraje a vzájemnou komunikaci, schopnost zaměstnanců nemocnice patřičně reagovat na danou situaci.

Zúčastněné složky:

  • HZS Královéhradeckého kraje – stanice Trutnov,
  • Jednotky sborů dobrovolných hasičů Trutnov a Mladé Buky
  • Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje – Trutnov,
  • Policie ČR – Trutnov,
  • Personál Oblastní nemocnice Trutnov.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-miw-

Sdílet