Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nízkoprofilová záblesková rampa VxL

Firma Tesla – Holomý se na Pyrosu prezentuje, jako obvykle, nabídkou výstražných zvukových a světelných zařízení (majáků). Oproti své dosavadní, velmi kvalitní nabídce, představili úplnou novinku, kterou ještě nikdo před tím neměl možnost shlédnout.

Jedná se o zbrusu novou nízkoprofilovou zábleskovou „rampu“, označenou jako řadu „VxL“. Oproti svým předchůdcům, rampám řady AZD 530 a „VxK“ (možnost vidět především na policejních vozidlech), má nové pojetí.

Na první pohled je zjevně nižší, než zmínění předchůdci. Celková výška tohoto majáku je pouhých 100 mm, Tesla – Holomý je bude nabízet v 6 základních délkách, hloubka majáku je 288 mm.

V prodeji bude hned po dokončení nutných schvalovacích procesů, a to během druhé poloviny letošního roku.

Střední kryt bude čirý, černý, nebo „mléčný“, nebo bude možnost vyrobit jej v různých barvách (např. modrý, oranžový, červený). Na tento střed se dá umístit samolepící nápis. Kryt je celoplastový, jsou použity materiály, které jsou odolné proti povětrnostním vlivům. Základna je eloxovaná hliníková s vysokou pevností. Polykarbonátové kryty jsou stabilizované proti UV záření. Rampa se dodává se zábleskovými majáky viditelnými z 360 stupňů.

Střední díl se dá místo barevných krytů využít v čirém provedení k tomu, aby se do něj dal umístit nápis z LED světel. Nápisy jsou standardní, jsou s možností různých proměn (až 16 volitelných textů) a jsou buď jednořádkové nebo dvouřádkové, zrcadlové, v češtině, němčině, angličtině, italštině, dokonce i v azbuce a mnoho dalších variantách. K těmto nápisům, nebo i samostatně, lze využít nabídky přídavných LED světel opět v různých barvách, takže např. na vozidlo pro dálniční policii by bylo možné dát celý čirý kryt, na krajích by mohly být stroboskopy s modrým filtrem, dopředu i dozadu LED nápis „Stop/Policie“, k tomu dozadu žluté LED přídavné světla a dopředu modré.

Snaha o zaoblené tvary se povedla, na ostré hrany zde nenarazíte. Viditelnost je opravdu skvělá, jak jsme se mohli sami přesvědčit. Díly jsou nekorodující, váhově je rampa značně odlehčena. Vzhledem k tomu, že se jedná o stavebnici, je firma schopna vytvořit maják na míru pro každého zákazníka.

Reproduktor bude buď umístěn v rampě (zde je nový 100W), nebo mimo někde vedle a tam lze použít buď tento nový či již stávající typy.

Ohledně výšky (pouhých 10 cm!!!) jen taková malá poznámka: nejen, že oproti výše uvedenému předchozímu typu je o plných 6 cm ! nižší, ale i v porovnání s konkurencí je na tom lépe (např. Hella OWS, ATV apod.). Zároveň však zmenšením rampa neztratila nic na dobré světelnosti ve srovnání s řadou „VxK“ BSB.

Osobně si myslím, že jde opravdu o velký krok vpřed a každý zákazník tak bude určitě plně uspokojen. Zároveň ale pozor na nestandardní šířky ramp, než jsou nabízeny, jelikož při rozbití středního dílu by tak mohl nastat problém s tím, že by se muselo počkat na výrobu nového oproti běžných dílům, které budou na skladě.

Michal Procházka
Sdílet