Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

POVODNĚ: Na Moravu dorazila další pomoc z jiných krajů

Od včerejšího večera (19. 5. 2010) se zapojilo 12 příslušníků odřadu HZS hlavního města Prahy, společně s dobrovolnými hasiči z Ostravy-Svinova a Ostravy-Pustkovce, do čerpání největší vodní laguny v Ostravě-Dubí – v Luční ulici, kde zatápěla zabydlenou oblast (RD a rekreační chaty).

Od včerejšího večera (19. 5. 2010) se zapojilo 12 příslušníků odřadu HZS hlavního města Prahy, společně s dobrovolnými hasiči z Ostravy-Svinova a Ostravy-Pustkovce, do čerpání největší vodní laguny v Ostravě-Dubí – v Luční ulici, kde zatápěla zabydlenou oblast (RD a rekreační chaty).

Pražští profesionální hasiči si přivezli výkonný stroj na čerpání vody. Proto se nepotvrdil opatrný předpoklad, že zde budou čerpat ještě dnes (čtvrtek 20.5.) ráno. Hotovo měli již po půlnoci.

Dnes ráno se bude rozhodovat o dalším využití těchto hasičů z Prahy v Moravskoslezském kraji.

Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí

Na Karvinsko už dorazily hasičské posily z Čech včera odpoledne – pracují na čerpání vody, celkem jich přijelo nebo ještě dnes přijede více než 30 a samozřejmě i s technikou, především čerpadly. Město Karviná jim našlo ubytování, jídlo pro záchranáře zajišťuje místní ZŠ Prameny.

Mgr. Šárka Swiderová
tisková mluvčí
Statutární město Karviná

Ve středu 19. května 2010 ve 13.57 hodin byl vyslán na pomoc zatopeným oblastem odřad HZS Plzeňského kraje. Skupinu tvoří devět příslušníků HZS Pk . Na místo jedou s prostředky pořízené ze státních hmotných rezerv pro řešení povodňových situací. Techniku, kterou na místo vezou tvoří nákladní Iveco, které veze 15 protipovodňových souprav (plovoucí čerpadla s příslušenstvím), dva kontejnerové nosiče Scania, které vezou vysokokapacitní čerpadlo Somati a hadice pro použití čerpadla. Do místa určení, do obce Fryštát u Karviné, dorazil odřad ve středu před 21 hodinou.

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje 

Již druhý den nepřetržité práce mají za sebou profesionální hasiči z Hradce Králové, kteří pomáhají při povodních ve Zlínském kraji. Šestičlenný povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje vyjel ve středu 19. května 2010 večer na pomoc do povodněmi zasažené části Zlínského kraje.

Hasiči odjeli na pomoc s mobilní čerpací stanicí Sigma, která dokáže odčerpat velké množství vody, a to až 600 litrů za sekundu. Hasiči dorazili do Kroměříže na Zlínsku v noci z úterý 18. května na středu 19. května v jednu hodinu v noci. Již časně ráno bylo velkokapacitní čerpadlo nasazeno na odčerpávání vody z odvodňovacího kanálu Wolfův splávek. Třicet metrů dlouhé dopravní vedení ze dvou hadic odvádí velké množství vody z kanálu do řeky. Hasiči pokračovali v čerpání nepřetržitě celý středeční den a celou dnešní noc. Královéhradečtí hasiči budou na místě zasahovat dle potřeby a pokynu Operačního a informačního střediska MV – Generálního ředitelství HZS ČR.

Šestičlenný povodňový odřad Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje s velkokapacitním čerpadlem, který od 18. května 2010 pomáhal s odčerpáváním vody z odvodňovacího kanálů Wolfův splávek v Kroměříži na Zlínsku, se dnes 20. května 2010 přesunul do oblasti zasažené povodněmi v Olomouckém kraji.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet