Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Trojice čtyřkolek rozšířila vozový park středočeských profesionálních hasičů, návody k obsluze vybavení ukáže QR kód

V polovině prosince roku 2020 převzali příslušníci Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje na stanici v Berouně od firmy BCE trojici nových speciálních čtyřkolek.

Terénní stroje Can-Am Traxter HD10 T XU pomohou při zásazích ve špatně přístupných místech – například při lesních požárech nebo pátracích akcích.

Cena jedné čtyřkolky je 626 100 korun, všechny byly pořízeny s přispěním měst Beroun, Rakovník a dalších subjektů.

Stroj je osazen dvouválcovým čtyřdobým zážehovým motorem Rotax HD10 o objemu 973 cm3 a výkonu 61 kW. Poháněna mohou být všechna kola, zadní náprava je vybavena diferenciálem s uzávěrkou, přední diferenciál je samosvorný. Převodovka je automatická typu CVT s možností volby redukce – tedy pomalého terénního režimu.

Přední i zadní nápravy disponují kotoučovými brzdami. Ráfky kol s oddělitelný vnějším prstencem drží pneumatiku pevně na ráfku, což výrazně snižuje riziko jejího sesmeknutí při jízdě s nízkým tlakem vzduchu, při bočním smyku nebo prudkém zatáčení.

Čtyřkolka má ochranný homologovaný rám pro osádku s pevnou střechou, na které je umístěno výstražné zařízení modročervené barvy.

Dlouhá je 3 050 mm, široká 1 577 mm a vysoká 1 930 mm. Rozvor náprav je 2 115 mm, světlá výška 280 mm.

V přední části vozidla je zabudovaný elektrický lanový naviják s tažnou silou 20 kN, je vybavený rolnami a textilním lanem s hákem.

Na ložné ploše o rozměrech 1 230 × 920 × 300 mm je možno převážet například variabilní hasicí modul i transportní nosítka nebo jiný materiál, nosnost je 454 kg.

Součástí hasicího modulu je polypropylenová nádrž o objemu 300 litrů, přepravní box, dvojice nízkotlakých čerpadel Honda WH 10 a dva útočné koše s hadicemi D25. Dále v něm nechybí kombinované proudnice a uzavřená skládací nádrž na vodu o objemu 500 litrů. K dispozici je i krosna pro transport vybavení. K hasicímu modulu je možné doplnit, pěnotvorné zařízení PRO/pak, hasící hřeby a ženijní nářadí.

Hasicí zařízení vyniká nízkou hmotností, základní modul váží 45 kg.

Návody a další informace o vybavení a použití prostředků jsou k dispozici po naskenování QR kódu – ten přesměruje uživatele na připravený web.

Čtyřkolky jsou červené v odstínu RAL 3020, dislokovány budou na stanicích v Berouně, Rakovníku a v Milovicích.

Sdílet