Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letečtí záchranáři HZS Královéhradeckého kraje absolvovali výcvik na Labi a polygonu

V průběhu listopadu roku 2020 absolvovali letečtí záchranáři HZS Královéhradeckého kraje společně s leteckou záchrannou službou výcvik technických činností při evakuaci pomocí vrtulníku. Cvičení probíhalo na slepém rameni Labe a na novém polygonu zdravotnické záchranné služby.

Jedna z disciplín simulovala pád horolezce na vícedélkové cestě. Hasiči tak zpod vrtulníku slanili ke zraněnému, kterého zafixovali, poté odstřihli lano speciálními nůžkami a horolezce transportovali na přístupné místo, kde mu byla poskytnuta potřebná lékařská pomoc.

Tato technika se využívá zejména při zásahu v oblasti Adršpaško-teplických skal, které v letních měsících navštěvuje velké množství horolezců.


Dalším nácvikem byla záchrana, která se využívá například při záchraně osob při bleskových povodních, které Královéhradecký kraj již několikrát postihly.

Hasič z vrtulníků slaní k postižené osobě, která zůstala uvězněna například na střeše domu, a zajistí ji proti pádu. Následně pomocí lana, které zajistil například za komín domu, se společně zavěsí do podvěsu vrtulníku, který oba přenese do bezpečí.

Výcvik doplnily i disciplíny pro lékaře a záchranáře LZS, jako například slanění do nepřístupného terénu či vysazení ve svahu.

Hasiči, záchranáři, i piloti si tak natrénovali, jak v těchto specifických situacích postupovat a jsou tak lépe připraveni na tyto zásahy. Na financování výcviku se podílel Královéhradec­ký kraj.

Sdílet