Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnal silný vítr, stromy padaly i na hasičské automobily

Hasiče zaměstnal silný vítr, stromy v Jihomoravském kraji padaly i na hasičské automobily.

Jihomoravský kraj

Od včerejšího večera do dnešního poledne jsme zvládli 61 zásahů v souvislosti se silným větrem. Ve většině případů se jednalo o nebezpečně nahnuté nebo vyvrácené stromy, případně o ulomené větve. Dvakrát jsme řešili uvolněné střešní krytiny a jednou jsme asistovali u přetržených drátů elektrického vedení.

V noci došlo k poškození dvou hasičských vozů padajícími stromy. U Makova byla poškozena cisterna HZS JmK ze stanice v Kunštátě a u Šebetova cisterna místních dobrovolných hasičů.

Všechny řešené události jsou bez zranění.

HZS Jihomoravského kraje

Královéhradecký kraj

Od včerejšího večera do dnešního rána evidujeme v souvislosti se silným větrem 12 událostí – odstranění stromů z komunikací. V polovině těchto případů zasahovaly jednotky hasičů na Rychnovsku.

HZS Královéhradeckého kraje

Moravskoslezský kraj

Od pondělí 28. prosince 2020 do úterních 14:00 vyjely hasičské jednotky na území Moravskoslezského kraje k téměř šedesáti zásahům spojeným se silným větrem.

Ten se začal projevovat už v noci z neděle na pondělí, nejvíce postiženým okresem je Frýdek-Místek, za ním pak Nový Jičín.

Hasiči řeší v převážné většině pády stromů a to nejen na komunikace – v Metylovicích (FM) a Trojanovicích (NJ) pády stromů poškodily střechy chat či ploty, velmi často se větvě zavěsily do drátů elektrického vedení.

Takové zásahy museli hasiči řešit například v karvinské části Staré Město nebo v třinecké Kanadě – vždy ve spolupráci s techniky energetické společnosti.

Do Bartákovy ulice v Rýmařově vyjížděli v úterý dopoledne místní profesionální hasiči k odstranění stromu, který spadl na zaparkovaný osobní automobil, ve Frenštátě pod Radhoštěm pak dvě jednotky hasičů zajišťovaly část stržené krytiny z objektu školy.

Hasiči rovněž na několika místech odstraňovali nebezpečí plynoucí ze sice stojících, ale narušených stromů – jeden z takových hrozil pádem a poškozením školy v Kujavách na Novojičínsku. K opatrnému odřezání nalomených větví byla využita výšková technika.

ppor. Jakub Kozák, DiS.
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Olomoucký kraj

Během noci z neděle na pondělí jsme na Jesenicku vyjížděli v souvislosti se silným větrem ke 12 zásahům, celkově jich evidujeme od nedělního odpoledne v kraji téměř 50.

Řešili jsme hlavně popadané stromy na komunikace i dráty elektrického vedení. Spolupracovali jsme s poruchovou službou ČEZ. Zasahovali jsme především na Zlatohorsku. V Šumperku jsme v noci sundávali billboard hrozící pádem. Brzy ráno jsme odstraňovali stromy přes železniční trať v Žulové, Tomíkovicích a Horní Lipové.

V neděli v podvečer vítr komplikoval na Zlatohorsku především dopravu. Řešili jsme nehodu, při níž na projíždějící osobní automobil spadnul strom a zranil jednoho z pasažérů. Silnice ze Zlatých Hor ve směru na Rejvíz a Ondřejovice byly neprůjezdné kvůli popadaným stromům.

Uvázly zde dva linkové autobusy, jejichž řidiči měli obavy o cestující. V jednom případě jsme řešili náhradní dopravu a převezli jsme je do Jeseníku.

Zajišťovali jsme také střechu na budově jídelny základní školy ve Zlatých horách. Ve Vápenné jsme odstraňovali kusy střechy z komunikace i mostu.

HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Hasiči v Pardubickém kraji se po celou noc nezastavili. Není divu, vždyť v našem kraji meteorologové vydali varování na vysoký stupeň nebezpečí v souvislosti s velmi silným větrem. A taky ano, na Chrudimsku a Svitavsku to opravdu pěkně fučelo.

Od počátku platnosti výstrahy, tedy nedělní 13. hodiny do pondělní 7. hodiny ranní, hasiči zasahovali u 131 událostí.

Jednalo se zejména o popadané stromy a větve (110 zásahů) na komunikace, dráty vysokého napětí i chaty. Počet stromů ale nemůže být přesný, protože na některých místech se nejednalo pouze o jeden spadlý strom, ale třeba i o pět i šest stromů.

Odstraňovali jsme ale i dva spadlé telefonní sloupy na osobní automobil v Holetíně.

Utržené plechy nebo lepenky ze střech bylo zapotřebí odstranit a provizorně střechu opravit – například v Dolním Újezdu a Chlumu-Hlinsku.

HZS Pardubického kraje

Kraj Vysočina

Předpověď meteorologů se vyplnila a Vysočinu zasáhl v neděli po poledni silný vítr. V souvislosti s počasím zasahovali hasiči na Vysočině od nedělního poledne do pondělní šesté hodiny ráno u téměř 200 událostí.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu. Nejvíce událostí řešili hasiči na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Popadané stromy na komunikacích zapříčinily i řadu dopravních nehod v kraji.

V neděli před půl pátou odpoledne narazila řidička s vozidlem do padlého stromu na komunikaci u Jindřichova na Žďársku. Událost se obešla bez zranění osob.

Po půlnoci narazila dvě osobní vozidla do padlého stromu na komunikaci u Chotěboře. I tato událost se obešla bez zranění, stejně tak jako náraz osobního vozidla do padlého stromu u Studence na Třebíčsku, ke kterému vyjížděli hasiči v pondělí ráno.


Od dnešní šesté hodiny ranní do deváté hodiny dopolední zasahovali vysočinští hasiči u dalších více než pěti desítek událostí v souvislosti s počasím. Opět nejčastěji odstraňovali stromy a větve, které padly na komunikace a bránily tak plynulému provozu.

Nejvíce událostí v těchto třech hodinách řešili hasiči na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Za pomocí motorových pil odstraňovali stromy a větve na Havlíčkobrodsku například u Jitkova, Krucemburku, Údav nebo Lípy.

Na Žďársku byl zásah hasičů nutný například u Daňkovic, Herálce, Uhřínova nebo Velké Losenice. V ulici Nad Plovárnou v Jihlavě v tuto chvíli jihlavští profesionální hasiči provizorně upevňují strženou plechovou střechu na domě.

HZS Kraje Vysočina

Zlínský kraj

Od včerejších 19:35 hodin do dnešních 13:00 hodin měli hasiči v celém Zlínském kraji hlášeno 54 událostí, které souvisely s poryvy silného větru. Většina výjezdů profesionálních i dobrovolných hasičů byla k odstranění větví a stromů přes silniční komunikace. V okrese Zlín to bylo 12 výjezdů, v okrese Uherské Hradiště 13 výjezdů, v okrese Kroměříž 8 výjezdů a v okrese Vsetín 21 výjezdů.

Pouze jeden z výjezdů jednotky dobrovolných hasičů obce Bělov se týkal poškozené střechy rodinného domu v Bělově, kde vítr shodil ze střechy několik betonových tašek.

Další výjezd profesionálních hasičů z požární stanice Bystřice pod Hostýnem souvisel s nehodou dodávky s přívěsem u obce Osíčko v okresu Kroměříž, kdy vítr za jízdy převrátil přívěs a ten tak blokoval provoz na silniční komunikaci. Hasiči plachtu z přívěsu odstranili a přívěs postavili zpět na kola.

U dalšího zásahu profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí v obci Lhota v okresu Vsetín spadl strom na nadzemní vedení. Při odstraňování stromu spadl nedaleko další strom, který lehce poškodil zaparkovaný osobní automobil.

U žádného výjezdu nedošlo k zranění osob.

HZS Zlínského kraje

Sdílet