Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil Ford Transit Custom pořídila pro své hasiče obec Nová Ves, devítimístný vůz je první zcela novou technikou jednotky

Do vozového parku jednotky SDH Nová Ves na Třebíčsku byl nově zařazen dopravní automobil Ford Transit Custom. Jedná se o první vozidlo v této jednotce, které bylo pořízeno na základě investičních dotací obcím 2020.

Vozidlo bylo dodáno společností FOPO Pelhřimov, přestavbu provedla firma Auto Trutnov.

Devítimístný Ford je dlouhý 5 339 mm, široký 2 032 mm a vysoký 2 327 mm. Poháněn je čtyřválcovým přeplňovaným motorem o objemu 1 995 cm3 a výkonu 125 kW.

Vozidlo má sedadla umístěna po směru jízdy ve třech řadách, přičemž druhou i třetí řadu lze vyjmout. Dále je vybaveno nezávislým topením a klimatizací pro zadní část vozu.

Nezbytnou součástí je také kamera v přední části kabiny zaznamenávající jízdu a přední i zadní parkovací senzory.

Motor je zespodu chráněn kovovým krytem, podlaha a boky zavazadlového prostoru jsou opatřeny hliníkovým slzičkovým plechem a pro usnadnění nástupu je vozidlo vybaveno schůdkem u bočních posuvných dveří.

Ve výbavě vozu je variabilní ruční vyprošťovací nástroj – Paratech, lékárnička – batoh velikosti III, dva ruční hasicí přístroje, vytyčovací páska či řezač bezpečnostních pá­sů.

Vůz je dále vybaven radiostanicí Hytera MD 785, dvěma ručními radiostanicemi Hytera PD 705 VHF a čtyřmi ručními svítilnami Survivor LED. K nabíjení radiostanic a svítilen je automobil doplněn dobíjecími úchyty, které se nachází pod sedadlem spolujezdce.

Součástí výbavy je i tablet Samsung SMT 515 s aplikací GINA, která umožňuje předání podrobností k výjezdům od KOPIS Jihlava.

Automobil je v zadní části osazen sváděcí oranžovou LED alejí. Okolí vozu je osvětleno bílými LED světly na bocích a v zadní části. Světelné výstražné zařízení je červenomodré barvy, zvukové zařízení se třemi typy sirén umožňuje i reprodukci mluveného slova.

Vít Konecký
JSDH Nová Ves
Sdílet