Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Silvestr 2020 byl výjimečně klidný, počet požárů rapidně poklesl

Letošní oslavy konce roku po dlouhé době prolomily nebezpečný trend neustálého nárůstu počtu požárů, hlavně v prvních hodinách nového roku. Zatímco loni vyjeli hasiči v první hodině roku 2020 k 108 požárům, letos jich bylo pouze 33.

Počet požárů v první hodině nového roku (1. ledna 0:00 – 1:00)

  • 2014 – 49
  • 2015 – 45
  • 2016 – 69
  • 2017 – 49
  • 2018 – 52
  • 2019 – 70
  • 2020 – 108
  • 2021 – 33

Ve většině případů se jednalo o menší požáry odpadu, křovin, převážně tújí, zbytků pyrotechniky a krabic od pyrotechniky nebo popelnic a kontejnerů na odpad. Hořelo ale také na balkoně obytného domu. Za většinou požárů stála zábavní pyrotechnika.

V době od 20:00 hodin 31. prosince 2020 do 6:00 hodin 1. ledna 2021 vyjeli hasiči celkem k 86 požárům, což je o 179 méně než ve stejném období loňských silvestrovských os­lav.

Počet požárů od 20:00 hodin 31. prosince do 6:00 hodin 1. ledna

  • 2014 – 152
  • 2015 – 113
  • 2016 – 174
  • 2017 – 113
  • 2018 – 149
  • 2019 – 176
  • 2020 – 265
  • 2021 – 86

Průměrně hasiči vyjíždějí k 47 požárům za den. Dne 31. prosince 2020 byly jednotky hasičů vyslány k 93 požárům (loni to bylo 141). Od půlnoci do 6 hodiny ranní to bylo 56 požárů (loni to bylo 202).

Počet požárů v prvních šesti hodinách nového roku (1. ledna 0:00 – 6:00)

  • 2014 – 112
  • 2015 – 92
  • 2016 – 121
  • 2017 – 95
  • 2018 – 124
  • 2019 – 138
  • 2020 – 202
  • 2021 – 56

Nejvíce požárů bylo v prvních šesti hodinách nového roku v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. I zde se ale jednalo pouze o jednotky požárů.

pplk. Mgr. Nicole Studená
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Jihočeský kraj

Od 19. hodiny do 2:30 řešili jihočeští hasiči 9 události. Do půlnoci to byly požáry odpadů od pyrotechniky nebo v kontejnerů v ČB, ČK a Milevsku (vše beze škody) a požár dodávky v Sedlici (škoda 50 tis.).

Od půlnoci: nouzové otevření bytu v CB, požár kupičky sena v Černé v Pošumaví, požár odpadů v kontejnerů v Třeboni, požár sází v komíně v Katovicích a nehoda auta v Ratibořských Horách – Vřesce. Tedy silvestrovská noc relativně klidná.

HZS Jihočeského kraje

Jihomoravský kraj

Za silvestrovskou dvaceti čtyř hodinovou směnu (tj. od 7.00 hod.) jsme vyjeli v kraji celkem k třiceti devíti událostem. Jednalo se o 10 požárů, 7 dopravních nehod, 6 záchran osob nebo zvířat, třináct technických pomocí a o tři plané poplachy.

Včera před třináctou hodinou vyjeli hasiči ze stanice v Břeclavi k nahlášenému hustému kouři na sídlišti v Charvatské Nové Vsi. Na místě zjistili, že se jednalo pouze o kouř z komína. Zásah byl tedy přehodnocen na planý poplach.

Ve dvě odpoledne vyrazili hasiči z Blanska a Boskovic společně s vrtulníkem a leteckými záchranáři na palubě ke zraněné ženě. Ta si přivodila zranění na rozhledně Malý Chlum u Krhova. Hasiči ji museli, po ošetření záchrannou službou, transportovat z druhého patra rozhledny na zem. K sanitce ji přepravil vrtulník letecké služby Policie ČR, protože terén byl nepřístupný pro pozemní transport.

Po šestnácté hodině zasahovali hasiči při záchraně koně v Pravlově. Zadní nohy měl zaklíněné do brány ohrady. Pomocí vyprošťovacího nářadí jsme jej osvobodili za pár minut. Přivolaná veterinářka potvrdila, že kůň se nezranil.


Ve sledovaném časovém úseku je za posledních deset let v průměru 23 zásahů a z toho je 13 požárů. Nejvíce zásahů vždy připadlo na první hodiny nového roku.

Tentokrát jsme v Jihomoravském kraji řešili pouze 11 událostí a z toho bylo 7 požárů. Jednalo se o požáry kontejnerů, popelnic, odpadů a jednoho vraku osobního vozu. Škoda u požárů kontejnerů je vyčíslena v řádech desítek tisíc korun a ostatní jsou beze škody.

HZS Jihomoravského kraje

Karlovarský kraj

Jedenáct událostí řešili hasiči v kraji v během poslední dne starého roku a v průběhu noci na 1. ledna. Z pohledu statistiky se jedná o jeden z nejklidnějších průběhů oslav příchodu nového roku za poslední roky.

Během dne hasiči vyjížděli v Chebu do průmyslové zóny na poplach elektronické signalizace, v Karlových Varech pomáhali s transportem pacienta, v Mariánských Lázních bylo potřeba otevřít byt s nemohoucí osobou, v Jáchymově zasahovali u technické závady na plynovém kotli. Ostatních šest událostí byly požáry.

V průběhu dne hasiči likvidovali požár sazí v komíně v Karlových Varech, na silnici mezi Loktem a Horním Slavkovem začalo za jízdy hořet osobní auto. V Karlových Varech pak začala hořet tráva od zábavní pyrotechniky, odpálená zábavní pyrotechnika dále poškodila zaparkované vozidlo ve Staré Roli.

V Ostrově pak po půlnoci hořel odpad v kontejneru a ve Staré Roli kartonové krabice na ulici. Všechny požáry jsou bez zranění a bez větších škod. Ani jednou nemuseli hasiči během tohoto silvestra zasahovat u osob zraněných zábavní pyrotechnikou.

HZS Karlovarského kraje

Královéhradecký kraj

Poslední den roku 2020 byl z pohledu hasičů klidný, do půlnoci jsme zaznamenali celkem 11 událostí, oproti tomu v 31. 12. 2019 jich bylo za stejnou dobu 25. Stejně tak byly klidnější první hodiny nového roku 2021, během kterých do 6. hodiny ranní evidujeme 3 události. Počátek roku 2020 byl loni bouřlivější, za stejný časový úsek vyjížděly jednotky loni k 13 událostem.

K poslední události roku 2020 vyjížděly tři jednotky hasičů do Durychovy ulice v Hradci Králové. Operační středisko hasičů přijalo hlášení o požáru v bytovém domě. Průzkumem hasiči zjistili, že došlo k ohoření okna na balkóně, kde byla zapálená svíčka. Při události nebyl nikdo zraněn, požár se podařilo uhasit před příjezdem jednotek.

Škoda byla vyčíslena asi na tři tisíce korun. Na místě byli profesionální hasiči z centrální stanice, ze stanice Hradec Králové – Pražská a JSDH Hradec Králové – Třebeš.

První zásah roku 2021 si zapsali profesionální hasiči z Dobrušky a JSDH Trnov, když vyjeli v 01:11 hod. k ohlášenému požáru plastového kontejneru na papír v Trnově, části Záhornice.

HZS Královéhradeckého kraje

Liberecký kraj

Silvestrovská noc proběhla v Libereckém kraji mnohem klidněji než v přechozích letech. Od půlnoci řešili hasiči pouze dvě události související s oslavami nového roku.

První výjezd v novém roce si připsali jablonečtí hasiči, kteří 10 minut po půlnoci vyjeli k požáru odpadu od zábavní pyrotechniky na střeše jednopatrové budovy v Jablonci nad Nisou. Požár velmi rychle zlikvidovali pomocí džberové stříkačky. Událost se obešla bez zranění a beze škody.

Hodinu po půlnoci pak hasiči ze stanice Jablonné v Podještědí vyjeli k požáru plastového kontejneru, ve kterém zahořel odpad od pyrotechniky.

Ve srovnáním s loňskými oslavami, kdy hasiči řešili od půlnoci 21 událostí, byl vstup do roku 2021 zcela klidný.

HZS Libereckého kraje

Olomoucký kraj

Silvestrovské oslavy nejen v Olomouckém kraji byly výrazně ovlivněny mimořádnou situací, vládními opatřeními a s tím se nesla obava možných nebezpečných situací při manipulaci široké veřejnosti se zábavní pyrotechnikou v době kdy je nařízen zákaz vycházení.

Naopak šlo přepokládat, že právě tato opatření pro většinu obyvatel Olomouckého kraje bude důvodem rušení aktivit v podobě ohňostrojů či podobných aktivit, kdy je předpoklad nebezpečí neopatrné či nedbalostní manipulace s otevřeným ohněm.

Naše odhady o menším počtu mimořádností, kdy je nutné přivolat hasiče se naštěstí naplnily, tedy v tom správném slova smyslu a výjezdů během posledního dne roku 2020 a příchodu roku nového 2021 pohledem na požáry bylo méně.

Toho posledního dne již v pozdějších hodinách přece jenom hasiči k požárům museli vyjíždět. Nejprve k ohlášenému požáru rodinného domku nebo něčeho před domem do Huzové na Olomoucku, zde se později ukázalo, že jde o planý poplach o to smutnější zjištění, že šlo o možné zneužití volání na tísňovou linku a celou situaci jsme tak následně předali k šetření Policii ČR.

Složitější situaci jsme krátce po 19. hodině řešili v Hrabenově na Šumpersku při požáru dřevěného přístavku a části garáži rodinného domku. Požár se naštěstí v čas podařilo dostat pod kontrolu a nedošlo k výraznému rozšíření.

Při požáru došlo k popálení jednoho z obyvatel a hasiči na místě poskytnuli prvotní předlékařskou pomoc a poté asistenci posádce zdravotníků ZZS.

Za kurióznější situaci, kdy profesionální jednotka v Olomouci vyjela k ohlášenému požáru v domě, můžeme vyhodnotit po průzkumu zjištěném kouření ne požárem, ale odsáváním páry na ulici Dobnerova.

První výjezd v roce 2021 evidujeme k 00:14, kdy tísňová linka přijala informaci o požáru plastové popelnice na ulici Fischerova, druhý požár zřejmě od zábavní pyrotechniky pro letošek do statistik zapíšeme zahořením křovin před domem v Bludově 00:29 a to jsou prozatím všechny požáru v letošním roce.

Situace, kdy budete potřebovat pomoc hasičů je zřejmě bezpočet, o tom se přesvědčil i jeden uvězněný obyvatel na balkoně na ulici Kavaleristů v Olomouci. Dveřní balkonový systém se zasekl. Naštěstí se nám podařilo vše bez poškození nejdříve vysadit a zpětně dostat do posuvného kolejnicového systému.

HZS Olomouckého kraje

Pardubický kraj

Silvestrovské veselí bylo v poslední den roku 2020 omezeno zákazem vycházení od 21 hodin. Jsme zvyklí, že oslavy příchodu nového roku jsou tradičně spojeny s používáním světlic, dělobuchů, petard, rachejtlí apod. Zákaz vycházení se ale příliš neodrazil v počtu výjezdů k událostem spojených s používáním zábavní pyrotechniky.

Pyrotechnika byla odpalována i mnohem dříve, hned po setmění. V poslední večer roku 2020 od 17. hodiny do půlnoci hasiči zasahovali u sedmi událostí. Jednalo se zejména o otevření bytu, dopravní nehodu a požáry starých suchých stromů a travního porostu.

Ve 20.07 hodin hasiči vyjížděli k dopravní nehodě osobního auta do Živanic. Při nehodě byl zraněn řidič, kterého si do péče převzali zdravotníci. Hasiči zabezpečili vozidlo proti vzniku požáru, zamezili úniku provozních náplní a odstranili z vozovky tak, aby nebránilo plynulému silničnímu provozu.

Ve 22.01 hodin vyjížděli hasiči do Macanovy ulice v Pardubicích, kde hořely krabice s pyrotechnikou. K likvidaci požáru hasiči použili vysokotlaký proud vody a také kbelík s vodou. Tento požár byl zároveň posledním výjezdem roku 2020.

První událost roku 2021 si připíšou do statistiky hasiči z Chrudimi, kteří vyjeli 21 minut nového roku 2021. Lidé si šli ven zapálit prskavky a zabouchly se jim dveře. Jednalo se tedy o otevření bytu, kdy klíče majitele zůstaly uvnitř bytu, a navíc zde měly hořet svíčky.

K požáru krabic a plastů, tedy neohlášenému pálení, vyjeli hasiči do Dolních Boříkovic na Orlickoústecku v 0.25 hodin. Událost byla vyřešena na místě domluvou.

Požár pyrotechniky přímo v dodávkovém automobilu likvidovali hasiči v Přelouči před supermarketem v 0.37 hodin. Hasiči pyrotechniku z vozu vytáhli a uhasili ji. Ke škodě naštěstí nedošlo.

V 0.50 hodin byla jednotka hasičů přivolána do pardubických Polabin, kde hořel kontejner.

V 0.55 hodin operační a informační středisko hasičů vyslalo jednotku hasičů do Vysokého Mýta, kde bylo nutné otevřít byt.

V prvních 2 hodinách nového roku hasiči vyjížděli celkem k 5 událostem. Jednalo se o tři požáry a ve dvou případech o otevření bytu.

HZS Pardubického kraje

Praha

Během silvestrovských a novoročních oslav zasahovali pražští hasiči u 18 požárů, které souvisely se zábavní pyrotechnikou. Do půlnoci to bylo 6 drobnějších požárů křoví a zbytků pyrotechniky, od půlnoci pak dalších 12 požárů.

První výjezd roku 2021 měla 4 minuty po půlnoci jednotka z chodovské stanice, která vyjela k požáru křovin. Mimo menší požáry hasiči likvidovali i požár dřevěných palet v Řeporyjích na ploše 10 × 5 metrů, plastové části osobního vozidla v Braníku a požár pyrotechniky v nákladovém prostoru dodávky v ulici Radimova.

Obavy, že lidé budou pyrotechniku odpalovat z oken a balkónů svých bytů, se nakonec nepotvrdily. Jen v Řepích jsme zkontrolovali již uhašený požár papírových zbytků po pyrotechnice na balkóně jednoho z bytů panelového domu.

Pražští hasiči tak zažili jednu z nejklidnějších silvestrovských nocí za posledních deset let. S ohledem na koronavirus, který postihl i HZS hl. m. Prahy, jsme mírně navýšili minimální stavy. Pomáhaly nám také dobrovolné jednotky.

HZS Praha

Středočeský kraj

Každoročně bývá nejvíce zásahů při oslavách příchodu nového roku a odpalování zábavní pyrotechniky. Ani letošek nebyl výjimkou, ale vzhledem k přijatým vládním opatřením zaznamenali středočeští hasiči nejméně událostí za poslední dobu.

První výjezd posledního prosincového dne měli profesionální hasiči v Čáslavi, kteří vyjeli k dopravní nehodě osobního automobilu, který naboural do plynové přípojky. Hasiči na místě zamezili dalšímu úniku plynu a povolali k události také pracovníka plynárenské pohotovosti.

Během celého dne hasiči vyjížděli k různým typům událostí, nejčastěji k dopravním nehodám, technickým pomocem a záchranám osob z uzavřených prostor nebo zaseklých výtahů. První událost, která mohla mít spojitost s oslavami příchodu roku 2021 a s používáním zábavní pyrotechniky, řešili hasiči v Mladé Boleslavi, kde došlo k zahoření plastového kontejneru.

Tento typ událostí byl nejčastějším důvodem výjezdu po celý nadcházející večer a noc. Celkem středočeští hasiči vyjeli k sedmi takovým případům.

Za celý silvestrovský den přibylo do středočeských statistik 38 událostí, což je lehce pod dlouhodobým denním průměrem.

Naopak po půlnoci byl v kraji nebývalý klid. Oproti loňskému roku, kdy hasiči ve středních Čechách vyrazili k prvnímu požáru už šest vteřin po půlnoci, na sebe letošní první událost tohoto typu nechala čekat relativně delší dobu.

Byl jím až krátce před půl jednou požár túje, který hasiči rychle zlikvidovali vysokotlakým vodním proudem. Škoda, kterou požár způsobil, byla vyčíslena na tisíc korun. Příčinou vzniku požáru bylo vznícení od zábavní pyrotechniky.

Na Nový rok do šesté hodiny ranní vyjeli hasiči celkem jedenáctkrát – z toho šestkrát k menším požárům, které dohromady způsobily škodu za jedenáct tisíc korun. Nejčastěji hořely popelnice nebo kontejnery, do kterých zalétla zábavní pyrotechnika.

Letošní silvestrovské oslavy se tak celkově řadí k nejklidnějším za poslední roky, k čemuž kromě v úvodu zmíněných opatření přispělo i poměrně příznivé počasí.

HZS Středočeského kraje

Ústecký kraj

Jednotky v Ústeckém kraji zasahovaly během silvestrovské noci od 20:00 do 5:00 u 11 požárů. Jednalo se o požáry odpadu, popelnic, okrasných keřů a zbytků zábavní pyrotechniky.

Ve 20:10 v obci Světec – Úpoř, okres Teplice hořela dodávka, a ve 22:30 v Chomutově vrak osobního auta.

HZS Ústeckého kraje

Zlínský kraj

V posledních hodinách starého roku, ale i v prvních hodinách Nového roku vyjeli hasiči celkem k pěti hlášeným událostem, které souvisely se silvestrovskými oslavami.

V 21:17 hodin roku 2020 profesionální hasiči z Uherského Hradiště vyjeli do místní části Mařatice, kde hořely čtyři krabice od zábavné pyrotechniky.

První den Nového roku vyjela jednotka dobrovolných hasičů města Chropyně 50 minut po půlnoci na ulici Moravská, kde hořela krabice od zábavní pyrotechniky. Hasiči požár uhasili jedním vysokotlakým proudem vody.

Jednotka dobrovolných hasičů města Napajedla vyjela v 56 minut po půlnoci na ulici Nábřeží, kde hořela krabice od zábavní pyrotechniky. Požár byl s pomocí Městské policie města Napajedla uhašen kýblem vody a jedním hasicím přístrojem.

Profesionální hasiči z požární stanice Valašské Meziříčí vyjeli v 01:22 hodin k požáru plastové popelnice v místní části Krásno nad Bečvou. Požár byl uhašen vysokotlakým proudem vody.

Profesionální hasiči z požární stanice Vsetín vyjeli v 03:25 hodin k požáru kontejneru na textil v ulici MUDr. Františka Sovy. Požár byl uhašen vysokotlakým proudem vody.

K zranění osob nedošlo.

HZS Zlínského kraje

Sdílet