Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Práce kolem povodní rozhodně nekončí

Jednotky požární ochrany vyjely dne 21. 5. 2010 na celém území ČR k 366 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 559 jednotek PO, z toho 286 jednotek HZS ČR. Struktura zásahové činnosti: 33 požáry, 55 dopravních nehod, 19 úniků látek, 240 technických zásahů, 17 planých poplachů a 2 ostatní události.

Jednotky požární ochrany vyjely dne 21. 5. 2010 na celém území ČR k 366 událostem. Na jejich likvidaci se podílelo 559 jednotek PO, z toho 286 jednotek HZS ČR. Struktura zásahové činnosti: 33 požáry, 55 dopravních nehod, 19 úniků látek, 240 technických zásahů, 17 planých poplachů a 2 ostatní události.

Vedle prací spojených s likvidací povodňových škod, zasahují hasiči také u dalších událostí, například v Jihomoravském kraji, okresu Vyškov, obci Medlovice zasahovali hasiči u dopravní nehody, při které došlo ke střetu dvou osobních vozidel. Při této nehodě bylo šest osob lehce zraněno. U nehody zasahovala jedna jednotka požární ochrany, která zajistila vozidla proti vzniku požáru a pomáhala ZZS. V Drnholci, okres Břeclav, likvidovali hasiči požár haly sklepního hospodářství, příčina vzniku požáru je v šetření, škoda způsobená požárem je padesát milionů Kč. Požár si nevyžádal žádné zranění. U požáru zasahovalo jedenáct jednotek požární ochrany.

Povodňová situace v ČR

Počet úmrtí: 1 osoba
Počet zraněných: 11 osob
Počet evakuovaných: 1198 osob
Počet zachráněných: 241 osob
Počet nouzově ubytovaných: 331 osob
Počet zasažených objektů: 2100
Celkový počet zasahujících hasičů přesahuje stále počet 4000


50 jednotek požární ochrany likviduje následky povodní v Troubkách

V ranních hodinách bylo na území Troubek vysláno 50 jednotek požární ochrany, které se zde budou intenzivně podílet na likvidaci škod způsobených povodní. Bude se jednat zejména o pokračující odčerpávání vody, odstraňování nánosů různých nečistot a naplavenin, pomoc při nasazování vysoušečů atd.


Další pomoc hasičů do Polska

Česká republika vyslala na žádost Polské republiky další, v pořadí již čtvrté velkokapacitní čerpadlo, tentokrát HZS Olomouckého kraje. Doposud na územní Polska působí tři povodňové odřady složené z příslušníků HZS Ústeckého kraje, Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín a HZS hl. Prahy s čerpadlem MČS 400 (mobilní čerpací stanice), který byl od dnešního rána nasazen u města Gliwice.


Informační zprávy a výstraha na silné bouřky


V ranních a dopoledních hodinách obdrželo operační a informační středisko GŘ HZS ČR informační zprávy HPPS ČHMÚ (Hlásná a předpovědní povodňová služba, Český hydrometeorologický ústav) pro kraje Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský. Ve zprávách se uvádělo, že bude pokračovat pokles hladin, ale v důsledku intenzivních lokálních srážek může dojít ke kolísání hladin větších toků, ojediněle až do úrovně 2. SPA. Dále se jednalo o informace, že po očekávaných srážkách může také dojít k vzestupu hladin menších toků, a to až na 3. SPA. Předpokládá se však, že hned po srážkách budou tyto hladiny opět klesat. Zprávy byly postoupeny příslušným HZS krajů.


Výstraha – silné bouřky pro kraje Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský. Výstraha je vydána na do 23. 5. 2010 do 23. hodin.

Info: kpt. Bc. Radek Kislinger a kpt. Ing. Ivana Svitáková
tiskoví mluvčí MV – GŘ HZS ČR

-wap-

Sdílet