Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

THT Polička dodala hasičům obce Brloh dopravní automobil Mercedes-Benz Sprinter s pohonem všech kol

Ve čtvrtek 2. července 2020 převzali zástupci JSDHO Brloh nový dopravní automobil na podvozku Mercedes-Benz Sprinter 4×4 od firmy THT Polička. Očekávání bylo veliké, protože se jednalo o nový vůz pro jednotku po 49 letech. To je zároveň stáří vozu Avia 30, který byl ve výjezdu nahrazen.

DA-L1T Mercedes-Benz Sprinter 4×4 je určen pro 9 osob, jeho délka je 6,97 metru, šířka 2,02 metru a výška 2,98 metru. Provozní hmotnost je pak 4 270 kg.

Jedná se o model 519 CDI s 6válcovým motorem o objemu 2 987 cm3 a výkonu 140 kW. Barva vozu je klasická červená RAL 3000.

Vozidlo je v přední části osazeno lanovým navijákem. Na levé straně u řidiče je zásuvka Rettbox pro dobíjení a konzervaci akumulátoru.

Kabina je vybavena třemi řadami sedadel, druhá řada je orientovaná proti směru jízdy. Pro komunikaci je ve Sprinteru analogová radiostanice Motorola DM 2600. Pro řidiče je ve voze couvací kamera a pro velitele čtecí lampička.

Skla zadní části kabiny jsou zatmavená a determální. Celý prostor je vybavený klimatizaci a nezávislým topením. V opěrkách druhé řady je příprava na dýchací přistroje a pod sedadlem záchranářský batoh, kominická sada, pracovní magnetické svítilny, vytyčovací páska, minerální voda pro hasiče a podobně.

Vedle sedadel jsou dobíjecí úchyty na ruční radiostanice Mototola CP140 a svítilny Survivor. Mezi sedadly je skřínka s nástroji. Třetí řada sedadel ja sklopná a nachází se za ní šest hadic B75 a dvě hadice C52, dále přejezdové můstky, hasicí přístroje (práškový a sněhový) a výstražné kužely. Nad touto řadou sedadel je úložný prostor pro evakuační zavazadla.

Většina výbavy je pak uložena v zadním prostoru. V horní části jsou čtyři klasické savice, další dvě o průměru 75 mm ke kalovému čerpadlu a páteřová deska. Pod tímto prostorem se nachází dvě výklopná a výsuvná plata.

Na levém najdeme motorovou pilu Husqvarna a příslušenství, vysavač na hmyz STIHL SH86, na pravém pak plovoucí čerpadlo Honda a armatury. O patro níže je na výsuvných platech vlevo kalové čerpadlo PH 1000, elektrocentrála GEKO P3000 a dva prodlužovací kabely na bubnu.

Další výsuv je určen pro přenosnou motorovou stříkačku PS 12 a dvojici plechových kanystrů na PHM. Úplně poslední výsuv je určen pro hadice.

Ve výbavě nechybí hydrantový nástavec, bourací sekera, přechody, ruční pila a podobně. Na dveřích jsou umístěny lopaty, koště, klíč k hydrantu a pákové nůžky. V pravé dolní části jsou dva sudy na sorbent.

Na pochůzné střeše automobilu je uložen čtyřdílný nastavovací žebřík, trhací hák a výklopný osvětlovací LED stožár, který se ovládá ze zadního prostoru.

Cena vozu činí 2 827 770 Kč včetně DPH, podařilo se na něj získat dotaci ve výši 2 000 000 Kč z programu IROP, který administrovala MAS Blanský les – Netolicko.

Získání a sestavení nového vozidla pro potřeby jednotky není nic jednoduchého a vyžaduje to opravdu dlouhodobou práci a vymýšlení každého detailu.

První zmínka o tom, že bychom mohli zkusit požádat o dotaci na nový dopravní automobil přišla už začátkem roku 2018. Poté už následovalo nespočet emailů, telefonátů a schůzek, na kterých se náš sen postupně zhmotňoval.

Dalším krokem byla úspěšná žádost o dotační peníze, výběrové řízení a když už si člověk myslí, že je z nejhoršího venku, přijde sestavení vozidla a finalizace rozmístění výbavy. Zpětně vidím jako velké štěstí, že výběrové řízení vyhrála společnost THT Polička, protože komunikace s celým týmem společnosti v čele s panem Trnkou byla dokonalá.

Ve výsledku se nám vždy podařilo vyřešit vzniklý problém a jedná se pravdu o profesionály v oboru. Dále bych chtěl poděkovat všem, kteří se na realizaci vozidla podíleli. Především pak klukům z jednotky, panu Kolářovi z MAS, paní Gebauerové za výběrové řízení a zastupitelstvu obce Brloh.

Po několika měsících provozu nového DA panuje naprostá spokojenost s vybraným provedením a řešením rozložení vozu.

Václav Pecha ml.
velitel jednotky
JSDHO Brloh
Sdílet