Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hotel Dalibor v Litomyšli byl v plamenech

Dne 17. května 2004 v 10 hodin bylo na operační a informační středisko HZS ve Svitavách oznámen požár v prostoru provozní místnosti pokojské ve čtvrtém podlaží hotelu Dalibor v Litomyšli. Jednalo se o taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Kouře a zápachu si všimla pokojská, která tuto skutečnost ohlásila odpovědnému pracovníkovi. Ten po zjištění prvotních informací vyhlásil poplach. Recepční oznámil skutečnost na ohlašovnu požáru HZS Svitavy a místním rozhlasem nařídil evakuaci celé budovy. Po příjezdu na místo události velitel zásahu rozhodl o rozmístění požární techniky. Na střeše budovy hotelu se nacházeli dva zaměstnanci a čtyři hoteloví hosté, kteří pro výskyt silného zakouření ve spodní části budovy nemohli použít únikovou cestu z horních podlaží.
Z celkového počtu zaměstnanců byla pohřešována ještě jedna osoba, která se nacházela uvnitř objektu. Velitel zásahu, na základě zjištěných skutečností, rozhodl o povolání jednotek ve 2. stupni poplachu (povolání dalších jednotek na místo události). Průzkumná skupina objevila pohřešovanou osobu ve čtvrtém nadzemním podlaží. Osoba byla při vědomí. Hasiči zjistili, že osoba má poranění dolní končetiny a nadýchala se zplodin hoření. Záchranná skupina ošetřila zraněné osoby a následně je transportovala ze zasaženého místa. Zraněná osoba byla vynesena z objektu a předána do péče ZZS.
Za současné evakuace a hašení požáru se podařilo požár lokalizovat a poté i zlikvidovat. Příčinou požáru byla technická závada na vysavači ponechaném u výtahů před provozní místností pokojské.

Hotel je z hlediska požárního nebezpečí zařazen jako objekt s provozováním činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím.
Cílem cvičení bylo prověřit ohlašovnu požáru, telefonní spojení, dojezdové časy hasičských jednotek, akceschopnost techniky, připravenost složek IZS při provádění záchranných a likvidačních prací, možnost zřízení čerpacího stanoviště na řece Loučné, prověření praktického nasazení jednotek SDH.

Taktického cvičení se účastnily tyto složky:
Profesionální hasiči z Litomyšle, Svitav a Vysokého Mýta, dále Policie ČR, Městská policie Litomyšl, Zdravotnická záchranná služba a JSDH Čistá, Dolní Újezd, Cerekvice nad Loučnou a Morašice.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet