Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Náchodě mají nový velitelský automobil, zářivě červený Volkswagen dodala firma WISS Czech

Nový velitelský automobil pořídilo město Náchod za 2 172 676 Kč včetně DPH. Částku 1 000 000 Kč poskytl na jeho pořízení Královéhradec­ký kraj prostřednictvím Dotačního fondu Královéhradec­kého kraje.

Vozidlo dodala náchodským hasičům společnost WISS CZECH, s.r.o. z Uherského Brodu.

Požadavkem hasičů bylo pořízení malého vozidla pro družstvo 1+3, které bude schopné řešit drobné zásahy a přepravu materiálu v organizačním řízení s možností obsluhy držitele řidičského oprávnění skupiny B.

Velitelský automobil byl postaven na prodlouženém podvozku Volkswagen Transporter v provedení 4×4 s manuální převodovkou. O pohon se stará naftový motor o výkonu 110 kW splňující emisní normu Euro 5.

Pro barevnou úpravu je použito jasně červené barvy RAL 3024 formou polepu. Zvláštní výstražné zařízení je v provedení vyzařující střídavé světlo modré a červené barvy. Ovladač je na krouceném kabelu.

Na vnitřní straně zadních dveří účelové nástavby jsou umístěna oranžová výstražná světla s možností přepínání směru svícení. Ovládání je umístěno v prostoru kabiny osádky a zároveň v zadní části účelové nástavby.

Vnější prostor karoserie je po obou stranách osvětlen pracovním světlem v provedení LED. Vnitřní úložné prostory nástavby jsou po celé své délce osvětleny světelným pásem, který se samočinně aktivuje při otevření dveří.

V zadní části nástavby je vytvořena volná ložná plocha, která je určená pro naložení technických prostředků a materiálu dle potřeb daného zásahu, např. nafukovacích norných stěn, sypkých sorpčních prostředků, vysavače na vodu, plovoucího čerpadla a jiných agregátů, které není nutné mít trvale zabudovány v nástavbě, vzhledem k jejich ojedinělému použití.

Ve vozidle je zabudováno vysokotlaké hasicí zařízení a nádrž na vodu o objemu 90 litrů, motorová pila s příslušenstvím, dýchací technika, zvedací vaky, ženijní nářadí, zdravotnický materiál, hasicí přístroje a jiné drobné technické prostředky.

Kabina osádky je vybavena kamerou pro záznam jízdy s GPS modulem, analogovou radiostanicí, tabletem s podporou statusových hlášení a navigací.

Zadní část velitelského automobilu je vybavena tažným zařízením pro možné tažení člunu, který je ve výbavě jednotky. Pro dobíjení a konzervaci akumulátorových baterií je použito zásuvky Rettbox 230 V/16 A.  

Nové vozidlo nahradilo dosluhující Volkswagen Transporter z roku 1996, který byl jednotce převeden jako vyřazené vozidlo od Policie ČR.

Sdílet