Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči pokračují v rozvozu vakcín proti covidu

Téměř 3,5 tisíce dávek vakcíny Moderna rozvezou během čtvrtku 14. 1. 2021 celkem 41 „očkovacím“ subjektům v Moravskoslezském kraji, především domovům pro seniory, zdejší profesionální (HZS MSK) a dobrovolní hasiči.

Mají k tomu v pěti osobních automobilech pět speciálních miniledniček (autochladniček), zapojených do elektrické sítě vozidla. K vakcínám hasiči přidávali personálu zdravotnický materiál, potřebný k očkování, které tak mohlo začít prakticky ihned po převzetí drahocenné zásilky.

Pět hasičských vozidel se speciálními miniledničkami rozváželo očkovací látky proti covidu-19 již potřetí. Toto a předchozí pondělí rozváželi hasiči do dvou desítek zdravotnických zařízení několika stovek ampulí s vakcínou Pfizer.

Přečtěte siRozvoz vakcín proti onemocnění covid-19 zajišťují v Moravskoslezském kraji hasiči

Nejvíce zastávek měli ve čtvrtek čtyři hasiči-řidiči z HZS Moravskoslezského kraje a jedno vozidlo dobrovolných hasičů z Ostravy-Radvanic v krajském městě a pak na Karvinsku. Už ve čtvrtek v poledne měla své trasy po okresech hotova tři vozidla, do odpoledne se čekalo na nejnáročnější trasy hasičských aut z Opavska a Karvinska.

„Opavské“ transportní vozidlo HZS MSK například dovezlo hned z rána celkem 230 dávek z Fakultní nemocnice Ostrava do domova s pečovatelskou službou v Hrabyni a dalších 100 do obdobného zařízení v Kyjovicích. I s příslušenstvím. Pak pokračovalo mj. na Opavu, Slavkov, Ludgeřovice a Hlučín.

Hasiči se budou o transport očkovacích látek po Moravskoslezském kraji zřejmě starat minimálně několik měsíců – až do odvolání. Miniledničky se pohodlně vejdou do kufru hasičských osobních automobilů, pokud jsou zadní prostory aut větší, jsou zde během cesty do okresů připoutány.

Garantují zachování předepsané teploty pro celou dobu transportu. Hasiči přidali dovnitř – kvůli zabezpečení dvojité kontroly vnitřní teploty – speciální teploměry. Obojí jim zakoupil a půjčil Moravskoslezský kraj.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet