Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Oslavy brněnských hasičů se povedly

Součástí veletrhu Pyros byly oslavy 140.let existence brněnských hasičů. Ti předvedli na Výstavišti množství ukázek.

Jednadvacet hasičů – cyklistů z Brna, Prahy, Mělníku, Neratovic, Tábora, Prostějova, Vsetína a Bruntálu stanulo na startu tradičního závodu Brněnský prígl, který se jel v okolí Brněnské přehrady jako součást oslav 140. výročí vzniku sboru profesionálních hasičů v Brně a doprovodného programu mezinárodního veletrhu Pyros 2004 a 8. evropského setkání hasičů Pyromeeting. Hasiči změřili síly ve čtyřech věkových kategoriích – do 35, 45, 55 a nad 55 let, a v kategorii horských kol, a podle kategorie absolvovali jeden až dva okruhy dlouhé 31 kilometrů. Na regulérnost závodu jako hlavní rozhodčí dohlížela cyklistka a plavkyně, pokořitelka kanálu La Manche (14. 8. 2001) Dana Zbořilová. Nejpočetněji zastoupené kategorie do 35 a 45 let vyhráli David Treml z Neratovic a Karel Krob z Prahy. Vítězem kategorie do 55 let se stal Lubomil Dočekal z Brna a kategorie nad 55 let Ivan Lattenberg z Brna. Mezi závodníky na horském kole zvítězil Radim Vacula z Brna, který má za sebou také úterní vítězství v Memoriálu hasičské všestrannosti Brněnský záchranář.
Na veletržním výstavišti bohatý program oslav ve čtvrtek pokračoval ukázkami vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Profesionální výkon a sehranost při záchraně zdraví a života účastníků dopravních nehod pomocí hydraulické techniky a dalších pomůcek divákům předváděli hasiči z 8 jednotek z Brna, Prahy, Boskovic, Rosic, Adamova a Židlochovic. Největší zručnost při záchraně zraněných pasažérů prokázali hasiči z Boskovic, kteří dva motoristy zaklíněné ve škodovce vyprostili za necelých 10 minut.
Návštěvníci veletrhu mohli sledovat také ukázky hašení nejmodernějšími technologiemi, a také ukázky záchrany lidí ze zřícených objektů s nasazením techniky i záchranářských psů. Na ploše za pavilonem G hasiči představili rovněž nový speciální vyprošťovací automobil. Mohutné vozidlo, které je první svého druhu v republice, je vybaveno technikou pro likvidaci následků všech druhů havárií na silnici i v těžce dostupném terénu. Má například jeřáb, který dosáhne do výšky 25 metrů, maximální nosnost 20 tun a výsuvné rameno, které ještě ve vzdálenosti 20 metrů unese 2,5 tuny. Speciální vyprošťovací rameno unese až 30tunovou zátěž a lze ho použít také pro odtah těžkého kamionu. Vozidlo na podvozku MAN 8 × 8 se speciální nástavbou, jehož všechny funkce lze ovládat elektronicky dálkově, hasičům dodala firma z Olomouce. Unikátní vyprošťovací automobil v hodnotě 12 milionů korun bude nasazován na území Jihomoravského kra­je.
Sdílet