Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se potýkali s následky počasí

Polámané větve, popadané stromy, zatopené sklepy domů, ucpané kanálové vpusti, takovou spoušť zanechala po sobě průtrž mračen, která se přehnala 24. května v odpoledních hodinách přes Pardubický kraj. Jen za odpoledne zasahovali hasiči u 48 událostí.

Polámané větve, popadané stromy, zatopené sklepy domů, ucpané kanálové vpusti, takovou spoušť zanechala po sobě průtrž mračen, která se přehnala 24. května v odpoledních hodinách přes Pardubický kraj. Jen za odpoledne zasahovali hasiči u 48 událostí.

Hasiči museli například vyprostit dvě vozidla, která uvízla v laguně, jež se vytvořila po silné bouřce ve Vysokém Mýtě. Hasiči tady připravovali i pytle s pískem, a to do ulice Českých bratří. S pytlováním pomáhali i pracovníci technických služeb. Na Litomyšlském Předměstí pomocí plovoucích čerpadel odčerpávali vodu. V Zámrsku musel být odpuštěn ve spolupráci s Rybářským svazem i rybník

Na několika místech Pardubického kraje nevydržely nápor větru některé stromy. S motorovými pilami hasiči zasahovali například na silnici mezi Přeloučí a Jankovicemi, dále pak v Kladrubech nad Labem, ale i v Sezemicích. Spadlé stromy bránící průjezdu vozidel likvidovali i hasiči v Lezníku u Poličky.

Na silnici č. 360 byly celkem čtyři stromy o průměru přibližně 50 cm. Velitel zásahu na místě využil věcné pomoci firmy BIG, která uvízla s vozidlem pro přepravu kulatiny a nemohla tak pokračovat v cestě do Poličky. Po zprovoznění hlavní silnice jednotky pokračovaly v odstraňování další deseti stromů po vedlejší silnici směrem na Sebranice.

Dne 24. května 2010 v 16.01 hodin byli svitavští profesionální hasiči přivoláni na pomoc zdravotnické záchranné službě k vyproštění osoby zaklíněné pod stromem v Lačnově. Jednotka se při cestě k zásahu potýkala s nepřesnými informacemi upřesňující polohu zraněné osoby s ohledem na rozlohu lesa a množství cest v daném prostoru. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že osoba již není pod stromem, ale je v bezvědomí a těžce zraněna v oblasti hlavy.

Jednotka započala okamžitě s neodkladnou resuscitací a prováděla ji do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Lékař krátce po svém příjezdu u osoby konstatoval smrt. Hasiči vyčkali až do vyšetření celého případu policisty a následně vypomohli pohřební službě s transportem zemřelého a odstranili všechny následky této události.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje 

-kow-

Sdílet