Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči soutěžili a otevřeli požární stanici veřejnosti

Bohatý program oslav 140. výročí vzniku sboru profesionálních hasičů v Brně, který byl také doprovodným programem veletrhu požární techniky Pyros a 8. mezinárodního setkání hasičů Pyromeeting 2004, pokračoval v pátek dalšími akcemi.

Sedm družstev profesionálních i dobrovolných hasičů z ČR a Slovenska se na komunikaci u pavilonu V na výstavišti utkalo v soutěži v požárním útoku. Osmé družstvo HZS Českých drah v Olomouci nemohlo nastoupit, protože jednotka ve stejné době likvidovala následky železniční nehody.
V klání, které je v požárním sportu nazýváno disciplinou pravdy, s časem 26,67 sekund zvítězil tým HZS podniku Biocel Paskov. Na druhém místě s časem 28,87 sekund skončili reprezentanti Sboru dobrovolných hasičů z Brna-Starého Lískovce, třetí příčku obsadil tým z územního odboru HZS Jeseník.
Pořadí na dalších místech:
4. Group4 (Slovnaft) Bratislava 29,64 sek.
5. SDH Střelice 30,03 sek.
6. HZS Brno 31,51 sek.
7. HZS Opava 39,65 sek.
Vítězové soutěže převzali poháry a diplomy, všechny zúčastněné týmy byly odměněny věcnými cenami.

Na tři dny se dnes také pro veřejnost otevřely dveře centrální požární stanice v Brně. První zájemci o návštěvu a prohlídku zákulisí požární stanice přišli už 15 minut před začátkem akce a do podvečera hasiči uvítali přes 200 návštěvníků. Děti z mateřských i základních škol i dospělí si mohli prohlédnout výstavku modelů požární techniky, historických přileb, i současné výstroje a výzbroje hasičů. Lidé mohli zblízka vidět dýchací přístroje, moderní zásahovou výstroj k likvidaci požárů i pro ostatní druhy záchranářských činností, výstroj pro lezce pracující ve výškách a hloubkách, a vybavení pro práci ve vodě. Organizátoři připravili také promítání videofilmu ze zásahů a samozřejmě i prohlídku požární stanice včetně vozidel v garážích a předvádění vlastností 52metrového žebříku pro záchranné práce na výškových objektech.
Dny otevřených dveří stanice v Lidické ulici č. 61 s obdobným programem pokračují také v sobotu a v neděli vždy od 9 do 17 hodin.

Poslední akcí oslav hasičského jubilea v Brně bude ve čtvrtek 27. května v hotelu Continental první Košt vín sv. Floriána – mezinárodní soutěžní přehlídka hasičských vín z ČR a Slovenska. Akce, která je také součástí festivalu Brno – město uprostřed Evropy, začíná ve 14 hodin a za vstupné 150 Kč mohou návštěvníci za doprovodu cimbálové muziky ochutnat více než 200 přihlášených vzorků vín. Mimo soutěž budou na koštu hasičská vína z Francie.

kpt. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet