Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

CVIČENÍ: Hasiči z lodi zachraňovali 32 zraněných

Třicet zraněných výletníků a dva členy posádky dnes hasiči zachraňovali z hořící lodi Pálava na hladině vodního díla Nové Mlýny. Požár výletní lodě se záchranou osob z hladiny vodního díla byl námětem taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému.

Třicet zraněných výletníků a dva členy posádky dnes hasiči zachraňovali z hořící lodi Pálava na hladině vodního díla Nové Mlýny.

Požár výletní lodě se záchranou osob z hladiny vodního díla byl námětem taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. Cílem bylo prověřit akceschopnost, spolupráci a postupy jednotek hasičů a složek IZS při zásahu u mimořádné události. Kromě základních složek integrovaného záchranného systému – hasičů, zdravotnické záchranné služby a Policie ČR – se cvičení zúčastnili i členové Vodní záchranné služby Nové Mlýny, oblastní Charita, Lodní doprava Břeclav a Povodí Moravy. Při záchraně osob z vodní plochy pomáhal i vrtulník Letecké služby Policie ČR s hasiči – leteckými záchranáři na palubě.

Simulovaný požár podle připraveného scénáře vzplál na plně obsazené výletní lodi, která začala hořet po technické závadě v motorovém prostoru. Na palubě vypukla panika, z rozhoupaného plavidla lidé padali, nebo ve strachu sami skákali do vody. Osádka neovladatelného plavidla lidem rozdávala záchranné vesty a kruhy.

Úkolem zasahujících složek IZS byla záchrana osob z vody i z lodi, jejich evakuace na břeh, předlékařská pomoc zraněným a jejich předávání do péče zdravotníků, a samozřejmě také hašení hořící lodi. K soustředění, třídění a ošetřování zraněných byly na břehu vyčleněny zdravotnické stany. Z lodi hasiči zachránili 32 zraněných, z toho dva lidé podle scénáře utrpěli smrtelná zranění.

Taktického cvičení se na hladině jezera a v areálu Yacht klubu v Pavlově na Břeclavsku celkem zúčastnilo 80 záchranářů ze složek IZS a 24 figurantů. Krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo 2. stupeň poplachu, k zásahu vyjelo 10 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, na místě byl zřízen štáb velitele zásahu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet