Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezské hasiče ráno zaměstnaly nehody, ke slovu přišly i vyprošťovací automobily

K sedmi nehodám, patrně ovlivněných nepříznivým počasím s hustým sněžením, vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v Moravskoslezském kraji ve středu ráno v časovém úseku od půl šesté do půl desáté. Třikrát – v Ostravě-Radvanicích, Sedlnicích (okres Nový Jičín) a Frýdku-Místku, museli havarovaná vozidla vyprošťovat, dvakrát se o vyproštění postarali majitelé aut.

Jako první vyjely dvě jednotky hasičů – ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Novém Jičíně a podnikoví hasiči z mošnovského letiště – krátce po půl šesté do Sedlnic k nehodě osobního automobilu, které skončilo na střeše v příkopu u zahradního plotu. Ze čtyř cestujících byla jedna osoba zraněná.

Hasiči použili na postavení osobního automobilu zpět na kola, mj. kvůli možnosti zachycení případného úniku provozních kapalin, novojičínský vyprošťovací speciál (ze stanice HZS MSK) na podvozku Tatra 815, přesněji jeho hydraulickou ruku. Žádný únik nebyl po vyproštění vozidla objeven.

O půl hodiny byla na operační středisko hasičů nahlášena nehoda osobního automobilu ve Frýdku-Místku, v ulici Bahna, které sjelo do propustku nad potokem. Jednotka HZS MSK ze stanice Frýdek-Místek vyprostila vozidlo pomocí navijáku hasičské cisterny.

O třetí vyproštění – osobního automobilu v příkopu v ulici Vrchlického v Ostravě-Radvanicích – se „zasloužila“ hydraulická ruka ostravského vyprošťovacího speciálu Tatra 815 Omars ze stanice HZS MSK v Ostravě-Zábřehu.

Asistovala zde druhá jednotka HZS MSK – ze stanice Slezská Ostrava, a také jednotka dobrovolných hasičů z Radvanic. Ta se nejprve pokusila o vyproštění vozidla pouze navijákem, ale hrozilo další poškození havarovaného vozidla.

Hasiči ve středu ráno zasahovali také u nárazu osobního automobilu do světelného označení železničního přejezdu (přes vlečku) v Rychvaldu (okres Karviná) a u sjetí osobního automobilu do příkopu v Kobeřicích-Hněvošicích (okres Opava) se zraněním řidičky. Vyproštění a odtah si zajistil majitel auta.

Poslední dvě nehody, kde během středečního rána a dopoledne zasahovali hasiči, se staly v Havířově-Bludovicích (okres Karviná) se sjetím vozidla do příkopu (majitel si nakonec zavolal odtahovou službu) a opět v Ostravě-Radvanicích, kde narazil osobní automobil do hlavního uzávěru plynu v Přední ulici.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet