Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí hasiči se vracejí z Moravy

Dnes 26. května 2010 v osm hodin ráno byla ukončena činnost povodňového odřadu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje v oblastech zasažených povodněmi na Moravě. Šestičlenný povodňový odřad vyčkával od noci z pondělí na úterý až do dnešní osmé hodiny ráno v areálu Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín na další pokyny ohledně nasazení velkokapacitního čerpadla v zatopených oblastech.

Dnes 26. května 2010 v osm hodin ráno byla ukončena činnost povodňového odřadu Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje v oblastech zasažených povodněmi na Moravě. Šestičlenný povodňový odřad vyčkával od noci z pondělí na úterý až do dnešní osmé hodiny ráno v areálu Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín na další pokyny ohledně nasazení velkokapacitního čerpadla v zatopených oblastech. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda se odřad nevydá na pomoc zaplaveným oblastem v Polsku. Nakonec bylo rozhodnuto, že se celý odřad ještě dnes vrátí zpět na centrální stanici v Hradci Králové.

První šestičlenný povodňový odřad královéhradeckých hasičů vyjel na pomoc v úterý 18. května v noci do Kroměříze na Zlínsku. Pomocí velkokapacitního čerpadla odčerpával vodu z odvodňovacího kanálu Wolfův splávek. Hasiči pokračovali v čerpání až do čtvrtka 20. května ráno, kdy hladina v kanálu klesla natolik, že bylo možné otevřít původní kanálovou vpusť do řeky. Během čtvrtečního odpoledne se hasiči přesunuli do Kojetína-Závodí na Olomoucku, kde až do sobotního rána odčerpávali vodní lagunu ze zaplaveného sportovního areálu.

V sobotu 22. května dopoledne byl stávající povodňový odřad vystřídán a do Kojetína dorazily čerstvé síly z Hradce Králové. Druhý šestičlenný povodňový odřad od soboty 22. května do pondělí 24. května večer odčerpával asi metr hlubokou lagunu ze zaplavených polí v ulici Obora v Kojetíně na Olomoucku. V noci z pondělí 24. května na úterý 25. května byl dán pokyn k přesunu celého odřadu do Hlučína v Moravskoslezském kraji a vyčkání dalších pokynů. Nakonec bylo rozhodnuto, že se královéhradečtí hasiči vrátí s velkokapacitním čerpadlem a další technikou zpět do Hradce Králové.



Foto: HZS Královéhradeckého kraje


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet