Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič nasadil život pro tonoucího muže

Život třicetiletému muži zachránil v neděli 23. května 2010 příslušník HZS Olomouckého kraje, Územního odboru Sever, velitel Požární stanice Jeseník npor. Ing. Jan Pastucha. Drama se odehrálo v Březinově ulici v Jeseníku, kde se muž málem utopil pod jezem řeky Bělé, která byla po přívalových deštích rozbouřená. Jesenický hasič pro něj obětavě nasadil život.

Život třicetiletému muži zachránil v neděli 23. května 2010 příslušník HZS Olomouckého kraje, Územního odboru Sever, velitel Požární stanice Jeseník npor. Ing. Jan Pastucha. Drama se odehrálo v Březinově ulici v Jeseníku, kde se muž málem utopil pod jezem řeky Bělé, která byla po přívalových deštích rozbouřená. Jesenický hasič pro něj obětavě nasadil život.

V době osobního volna jel velitel na kole s dětmi na návštěvu. V Březinově ulici si všiml skupinky lidí na břehu řeky, povykovali, že se někdo topí. Nejdříve nebylo pod jezem nic nevidět, pak se ale vynořilo bezvládné tělo muže, které plavalo dál po proudu. Okamžitě běžel po břehu, abych se dostal před něj. Pak pro něj skočil a z divoké vody vytáhl na břeh. Okamžitě zavolal záchranku a začal sám s resuscitací bezvládného těla. Muži, který byl v bezvědomí, začal provádět dýchání z úst do úst a masáž srdce. To bylo v té chvíli rozhodující. Muž byl úplně promodralý, nedýchal a tep byl nehmatný. Muž ale začal spontánně dýchat ještě před příjezdem sanity zdravotnické záchranné služby, poté byl hasič – záchranář vystřídán zdravotnickými záchranáři.

Riziko bylo velké, po deštích byl totiž proud řeky velmi silný a možná, kdyby muž nebyl v bezvědomí, stáhl by velitele s sebou. Velmi stresující muselo být také to, že všemu přihlížely jeho děti, které byly v tu chvíli docela vyděšené, ale v první chvíli o tom člověk zřejmě nepřemýšlí a snaží se pomoci.

Tento mimořádný a statečný počin jesenického profesionálního hasiče těší o to více, že se jedná o velitele stanice, který by měl jít svým kolegům a podřízeným příkladem.

Tonoucí třicetiletý muž, který je obyvatelem azylového domu v Jeseníku, byl následně v péči lékařů jesenické nemocnice, mimo ohrožení života. Není zcela jasné, jak se do rozbouřené vody dostal, ale podle některých svědků do Bělé skočil, protože do ní dětem hrajícím si v blízkosti řeky spadl míč. V té době ovšem muž nebyl zcela střízlivý. Jeho velké štěstí bylo, že ho z vody vytáhl hasič, který ovládal první pomoc. Přihlížející se nesnažili při záchraně pomoci, někteří sice radili, ale špatně.

Tato událost potvrdila, že hasiči poskytování první pomoci ovládají. Bohužel povědomí veřejnosti o první pomoci je naprosto nedostatečné. Rozvaha a účinná pomoc může být nejenom pro záchranu lidského života zcela rozhodující.

Info: HZS OLK

-wap-

Sdílet