Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči řeší sesuv v Ostravě-Koblově

RD ohrožuje sesuv z výšky cca 20 metrů na skále (je dlouhý asi 15 metrů), hasiči již odřezali stromy, které „sesuv“ zatěžovaly, pak je na (modrých) lanech opatrně spouštěli dolů. Předtím ještě zajistili v kořenech stromů balvan zhruba 2 × 1 metr, aby na RD nespadl.

Po vyčištění stromů budou hasiči řešit odstranění kamene. Není vyloučeno použití speciálních výbušnin, které používá záchranný USAR (search and rescue – vyhledávací a záchranný) tým z HZS MSK, připravovaný na zásahy v zahraničí. Balvan se bude řešit zřejmě v průběhu dnešního odpoledne.

Zasahuje jednotka HZS MSK ze stanice Ostrava-Přívoz a lezecké družstvo ze stanice HZS MSK v Ostravě-Porubě. Postižená lokalita v Koblově je na cestě mezi autobusovou a trolejbusovou točnou v Koblově („Koblov“) a vyhlídkou na Landeku.

Aktualizováno:

Dnes kolem 16:00 byl nebezpečný kámen odstraněn. Hasiči na něj nakonec mohli použít obyčejné kladivo, protože šlo o částečně zvětralý pískovec (tedy žádných rozbušek nebylo potřeba). Dva hasiči-lezci (zkušení) z HZS MSK byli zavěšeni na lana, částečně se mohli opírat jednou nohou a šikmý masiv, a do balvanu se pustili každý z jednoho boku. Kladivo si půjčovali. Jen si museli dávat pozor, aby jim kusy kamene nezranily nohy…

Úlomky kamenů (poslední sjíždí a rozlamuje se na fotografii bez čísla) padaly bezpečně do zbytků kmenů a větví s listy, které hasiči na prudkém kopci nad skalami pořezali. V bezpečné vzdálenosti několika metrů od zdí a oken RD.

Hasiči pak zabezpečili novou „turistickou vyhlídku“ na Odru, dálnici D1 a část Ostravy bezpečnostními páskami. O ukončení prací informovali zástupce městského obvodu Slezská Ostrava a Městskou policii Ostrava. Strážníci by měli tabulemi vyznačit, že na cyklostezku, která spojovala Koblov s vyhlídkou na Landeku, mají zákaz vstupu jak kola, tak pěší turisté, tedy chodci. A dál místo sesuvu zabezpečit.

Tříčlenná rodina se do RD pod skalou, která „opadává“ minimálně vždy po zimě, zatím NEMŮŽE vrátit, protože skála se musí zabezpečit. O tom, jak, rozhodnou statici, geologové a zástupci obce.

Hasiči dnes ráno z ohroženého RD ve Výklopné ulici evakuovali matku s dospělým synem, skončili na přechodném ubytování, dospělá dcera byla mimo Ostravu.

Mgr. Petr Kůdela
HZS Moravskoslezského kraje
tiskový mluvčí

-kow-

Sdílet