Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Záchranného útvaru v Opočínku a Sedlčanech naložili humanitární pomoc pro Moldavsko, na třídenní cestu vyrazí ve středu

Česká republika vyhověla žádosti Peruánské republiky a předá velvyslanci tohoto jihoamerického státu 400 tisíc obličejových masek. Jde o humanitární dar v souvislosti s výskytem koronaviru na území Peru. Pomoc od Česka získá také Moldavsko.

Vláda 8. února 2021 schválila návrh Ministerstva vnitra a souhlasila s poskytnutím 400 tisíc roušek Peru. O pomoc se zvládáním pandemie covid-19 Česko požádalo velvyslanectví Peruánské republiky.

Naše zásoby ochranných prostředků jsou dostačující, takže můžeme pomáhat ostatním zemím. V současné krizi musíme držet při sobě,

řekl k materiální pomoci České republiky ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

Roušky v hodnotě 4 miliony Kč Česko poskytne z pohotovostních zásob Správy státních hmotných rezerv. Dar si převezme Peruánské velvyslanectví, které zajistí také jeho přepravu.

Přečtěte siV rámci humanitární pomoci k nám ze zahraničí i díky EU a NATO proudí desítky plicních ventilátorů, přepravu do skladů zajišťují hasiči

Cestou Mechanismu civilní ochrany Unie přijala Česká republika žádost o materiální humanitární pomoc v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru na území Moldavska. Dar Moldavské republice v hodnotě 35 milionů Kč vláda rovněž schválila. HZS ČR začal okamžitě s přípravou a zajištěním administrativního a logistického vyřízení veškerých potřebných náležitostí.

Organizací příjmu a poskytování humanitární pomoci je v České republice ze zákona pověřen Hasičský záchranný sbor České republiky (HZS ČR), ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí. Vzhledem k tomuto zákonnému zmocnění a svému personálnímu i technickému vybavení přijímá operační a informační středisko generálního ředitelství HZS ČR, jako jediné kontaktní místo v ČR pro administraci žádostí Mechanismu civilní ochrany Unie, žádosti států o humanitární pomoc. Prostřednictvím HZS ČR Česká republika také o humanitární pomoc sama žádá.

Ze zásob Ministerstva vnitra poskytne Česká republika Moldavsku 300 tisíc roušek, 100 tisíc ochranných rukavic a 5 tisíc ochranných obleků. Ze skladů Správy státních hmotných rezerv půjde o 55 přístrojů pro neinvazivní plicní ventilaci. Přepravu do Moldavské republiky zajistí Hasičský záchranný sbor ČR.

Během podzimní druhé vlny Česko zaslalo ochranné prostředky Ukrajině, Bělorusku, Kosovu, Černé Hoře, Arménii či Francii, pomoc jsme zasílali i před rokem během první vlny.

V úterý 9. 2. 2021 v odpoledních hodinách proběhla nakládka zásilky ve skladech v Opočínku a v Sedlčanech, a následný přesun do brněnského Školního a výcvikového zařízení HZS ČR, odkud budou příslušníci a technika Záchranného útvaru HZS ČR ve středu v ranních hodinách vyrážet. Cesta je naplánována se zastávkami na přespání v maďarském Szegedu, a rumunském Barladu. Do místa určení, moldavského Kišiněvu, dorazí pomoc v pátek.

Letos se jedná již o druhou zásilku humanitární pomoci, kterou organizuje HZS ČR. První byla realizována na počátku nového roku a směřovala do Severní Makedonie.

Přečtěte siHasičský záchranný sbor České republiky vypravil humanitární pomoc do Severní Makedonie
Foto: ZÚ HZS ČR Hlučín
Sdílet