Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na hasičském víceboji TFA Štramberská trúba pokořeno 5 minut

Jiří Mikulecký z HZS SŽDC („drážní hasiči") Česká Třebová se stal v sobotu 29. 5. 2010 vítězem hasičského silového víceboje TFA Štramberská trúba (okres Nový Jičín). Navíc pokořil letitou pětiminutovou hranici a vytvořil nový rekord tradičního a prestižního mítinku časem 4:50 minuty. Anglická zkratka TFA znamená v českém překladu „Nejtvrdší hasič přežije".

Za těchto necelých 5 minut zdolal v zásahovém vybavení i s těžkou zásahovou obuví a tlakovou lahví se vzduchem na zádech několik silových disciplín na malebném štramberském náměstí a vyběhl přes 300 nejrůznějších schodů v zámeckém parku a štramberské věži až na ochoz Trúby. (Popis disciplín dole.)

Druhý skončil o osm sekund za ním (4:58) Aleš Navrátil – podnikový hasič z firmy Deza valašské Meziříčí, třetí byl Dušan Plodr z HZS Středočeského kraje (ÚO Benešov) časem 5:08. V kategorii nad 40 let opět zvítězil, jako loni, Josef Vlk z HZS Zlínského kraje (ÚO Zlín) časem 5:48, který by stačil v „mladší" kategorii na 13. místo. Druhý byl kolega ze Zlína Josef Frýdl – čas jen o šest sekund horší 5:54), bronzový skončil Petr Jokeš, dobrovolný hasič z vysokého Mýta. Byl jen o sekundu horší (5:55).

Po loňských osmi desítkách závodníků z řad profesionálních, dobrovolných a podnikových hasičů z celé ČR organizátoři omezili jejich počet na pět desítek. Ve Štramberku vždy na jaře je to již tradiční a prestižní závod, mj. se jej zúčastnili 3 reprezentanti ČR (z HZS ČR) Tomáš Zobaník (dnes celkově 5.), Dušan Plodr (dnes celkově 3.) a Roma Viej z HZS MSK (dnes celkově 12.). Celkem startovalo 41 borců v kategorii B – do 40 let věku, v kategorii A – nad 40 let věku, jich bylo „pouze" 5.

Po startu v dolní části „klopeného štramberského náměstí hasič roztáhl dvě hadice B bez vody s proudnicemi, 40× udeřil střídavě nahoru a dolů do trenažéru těžkým kladivem (15 kg), přelezl bez cizí pomoci dva metry vysokou bariéru, táhl těžkou figurínu (mívá 60 až 80 kg), pak vylezl po lešení, kam musel vytáhnout zátěž 20 kg – barel s vodou. Pak už vysíleného borce čekalo už „jen" přes 300 schodů nahoru zámeckým parkem, před Trúbou a ve věži. Elektronická časomíra se zastavila po zazvonění na zvonec a zmáčknutí tlačítka na ochozu Trúby.

Letos poprvé nemuseli mít startující zapnutý dýchací přístroj, a tedy ani masku na ústech. Pouze tlaková lahev sloužila jako zátěž. Závodníci říkali, že je to lepší než s „dýchačem", byť ten zásoboval běžce proudem stlačeného vzduchu. Také počasí, jako již tradičně v posledních pěti letech, „vyšlo" – vůbec nepršelo.

Další závod TFA v Moravskoslezském kraji je v sobotu 12.6. – TFA Vratimov CUP (okres Ostrava), o týden později premiéra TFA Hať (okres Opava), TFA Hartman (přehrada Slezská Harta) má být v srpnu, TFA Ostravská věž v září 2010.

Výsledkovou listinu je možné stáhnout v příloze

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje



-swo-

Sdílet
Přiložené soubory
Výsledková listina zobrazit online XLS 34 kB