Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár pergoly v Uničově hasilo jedenáct jednotek, využita byla i těžká pěna

V noci z neděle na pondělí hasiči vyjížděli k požáru pergoly a hospodářských budov s naskladněným materiálem a dřevem do Uničova. Událost byla nahlášena ve 2 hodiny 35 minut.

Operační důstojníci na místo vyslali 11 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že se jedná o požár na ploše zhruba 10×20 metrů v zástavbě rodinných domů. Nasazeno bylo 6 útočných C proudů. Hasiči také bránili okolní přístavky a stavby.

Kromě vody byla využita i smáčedla a kvůli velkému množství hořícího topného dřeva velitel rozhodnul o použití těžké pěny. Museli jsme také postupně rozebrat konstrukce, abychom mohli dohledat skrytá ohniska hoření a dohasit je. Vyskladnit jsme museli velké množství dřeva a dalšího materiálu. Před 10. hodinou pak došlo k redukci jednotek. Ty pak pokračovaly v dohašovacích pracích.

Zásah probíhal v dýchací technice a komplikoval jej silný mráz, teploty padaly k –15 stupňům. O to náročnější byl pro zasahující hasiče, kteří se museli častěji střídat, i naši techniku.

Požár se obešel bez zranění osob. Na místo byl přivolán náš vyšetřovatel, který zjišťoval příčinu požáru. Vyšetřování nyní probíhá. Škodu předběžně odhadujeme na 250 tisíc korun.

V Uničově zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Uničov, Šternberk, Olomouc a Litovel a jednotky SDH Dlouhá Loučka, Tři Dvory, Nová Hradečná, Újezd, Uničov, Libina a Troubelice.

HZS Olomouckého kraje

Lucie Balážová
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet