Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Druhý stupeň požární ho poplachu byl vyhlášen při požáru rodinného domu v Chrásti

V pondělí 15. února krátce po třetí hodině ranní byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje nahlášen požár rodinného domu v obci Chrást, která je částí Tišic v okrese Mělník.

Operační důstojník k události vyslal jednotky profesionálních hasičů ze stanic Mělník a Neratovice a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Všetaty a Neratovice. Během jízdy k zásahu bylo jednotkám upřesněno, že v domě jsou dvě osoby, které zůstaly uvězněny na balkoně v patře.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že muž i žena jsou už v bezpečí mimo objekt, neboť se jim podařilo slézt díky sousedovi, který přinesl žebřík. Vzhledem k tomu, že dům o rozměrech 10×10 metrů požár zcela zasáhl, vyhlásil velitel zásahu II. stupeň požárního poplachu. Do Chrástu tak postupně zamířily jednotky dobrovolných hasičů obcí Brandýs nad Labem, Chlumín, Kly, Kostelec nad Labem, Libiš, Veleň a Záryby a také jednotka HZS Stará Boleslav.

Na likvidaci požáru hasiči nasadili nejprve dva C proudy ze země a jeden z výškové techniky. Zásah pokračoval i nasazením dalších proudů z nastavovacích žebříků. Na místo byla povolána také zdravotnická záchranná služba, která do nemocnice dopravila jednu zraněnou osobu, ta se při vypuknutí požáru nacházela uvnitř domu a nadýchala se zplodin hoření.

Hasiči museli zřídit na několika místech v okolí čerpací stanoviště, protože kvůli velkému mrazu docházelo k zamrzání hydrantů. Následně začal být problém i s výškovou technikou, na které také zamrzlo vedení vody v koši, a bylo nutné ji nahradit plošinou ze stanice Stará Boleslav.

Požár se podařilo lokalizovat krátce před půl sedmou. Vzhledem k tomu, že dům byl téměř všude plný nashromážděných věcí, které musely jednotky vyklízet, trvalo vyhledávání skrytých ohnisek a jejich dohašování téměř celé dopoledne. Velitel zásahu si proto vyžádal vyslání týlového kontejneru, který střídajícím hasičům zajistil tepelný komfort i přísun teplých nápojů.

Škoda vzniklá požárem byla předběžně odhadnuta na 5 milionů korun. Příčina vzniku požáru je předmětem dalšího vyšetřování, které bude probíhat v následujících hodinách ve spolupráci s kriminální policií.

Zálohu za mělnickou stanici zajistila dobrovolná jednotka Mělník Vehlovice – Chloumek.

HZS Středočeského kraje
Sdílet