Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vozidlo ZZS se po nehodě převrátilo na bok

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela na pomoc po hlášené dopravní nehodě s účastní vozidla zdravotníků. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na křižovatce u hotelu Garni došlo ke střetu celkem tří vozidel zn. Suzuki combi, dodávky zdravotnické převozní služby a zaparkovaného auta zn. Ford Fusion.

Dne 31. 5. 2010 vyjížděli profesionální hasiči ze Zlína ke dvěma dopravním nehodám, které znamenaly dopravní omezení i lehká zranění.

09:46 – Zlín, nám. T. G. M.

Řidič prvního osobního auta nedal přednost dodávce zdravotníků a po bočním nárazu došlo k odhození na zaparkovaný osobní vůz zn. Ford. Dodávka se ve smyku dostala mimo silnici, kde v břehu najela do stromu a následně se převrátila na bok. Silnice mezi Domem umění a nákupním centem byla zcela zablokována.

Řidič sanitky utrpěl jen lehké povrchové zranění na ruce. Z převráceného auta se chtěl dostat ven, ale nepodařilo se mu vykopnout čelní sklo. Z vraku mu pomohli až další občané z okolí. Následně byla vytažena také převážená čtyřiačtyřicetiletá pacientka, kterou si převzala do své péče posádka zdravotnické záchranné služby a po ošetření ji odvezla do nemocnice. Drobné zranění řidiče sanitky bylo ošetřeno na místě. Další účastníci vyvázli bez zranění.

Hasiči zajistili vrak zdravotnického vozu proti případnému požáru a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbenty. Po zadokumentování dopravní nehody policií byla dodávka převrácena hasiči zpět na kola. Z převráceného vozu také hasiči včas vyprostili tlakovou láhev s kyslíkem.


10:20 – Zlín – Želechovice nad Dřevnicí, I/49

Jednotka profesionálních hasičů ze Zlína vyjela postupně dvěma vozy k hlášené dopravní nehodě u Zlína. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/49 došlo k nehodě dodávky a nákladní soupravy s tahačem zn. Mercedes.

Řidič kamionu uvedl, že uvolňoval průjezd vozidlu zdravotnické záchranné služby, které jelo se zapnutými výstražnými světly. V protisměru začaly projíždějící auta také zpomalovat a vytvářet prostor pro průjezd sanitky. V koloně vozidel chtěl řidič dodávky zabránit střetu s před ním jedoucím vozem, když dostal smyk na mokré vozovce, přejel do protisměru a čelně narazil do nákladní soupravy. Řidič kamionu se snažil na poslední chvíli střetu zabránit a dostal se až mimo komunikaci. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Po vzájemném čelním střetu došlo k zablokování hlavního tahu a k úniku provozních kapalin. Hasiči se postarali o vraky vozů a o likvidaci uniklých kapalin. Mokrá vozovka unášela ropné produkty na větší vzdálenost a velitel zásahu si nechal na místo vyslat další posilový vůz se sorbenty.

Zastavení dopravy na důležitém tahu znamenalo okamžitě vytvoření kolon v obou směrech. Doprava byla následně odkláněna na objízdnou trasu.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-swo-

Sdílet