Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Firma WISS Czech dodala do Holic nový technický automobil Iveco Daily, umožňuje i hasební zásah z vlastní nádrže

Výrobce WISS CZECH, s.r.o. v Holicích boduje, společnost zdejší jednotce dobrovolných hasičů dodala již druhé zásahové vozidlo.

Po velkokapacitní cisterně následovalo pořízení nového technického automobilu, kategorie TA L1Z na podvozku IVECO DAILY  70C21D s celkovou hmotností 7000 kg. Vozidlo bylo zakoupeno městem Holice s využitím dotace 300 000 Kč od Pardubického kraje.

Podvozek

Vozidlo má uspořádání náprav 4×2 a automatickou převodovkou Himatic. O pohon se stará přeplňovaný třílitrový čtyřválec o výkonu 156 kW.

Zadní náprava má vzduchové odpružení a uzávěrku diferenciálu. Podvozek je od výrobce standardně vybaven bezpečnostním paketem.

Kabina osádky je celokovová, čtyřdveřová, pro 6 osob. První řadu sedadel tvoří místo pro velitele a pro strojníka – obě jsou výškově nastavitelná. Druhá řada sedadel je určena pro čtyři hasiče, všechna sedadla mají bezpečnostní pásy.

Pobyt ve vozidle zpříjemňuje nezávislé topení, klimatizace, elektrické ovládání předních oken, elektrické ovládání a vyhřívání zpětných zrcátek, centrální zamykání, autorádio a couvací kamera. V dosahu sedadla velitele jsou dvě samostatné automobilové zásuvky a dvě zásuvky USB pro napojení nabíjecích prvků mobilních telefonů.

Přečtěte siSpolečnost WISS Czech vyrobila pro hasiče z Holic unikátní cisternu Scania, uveze 9 tisíc litrů vody a má nárazníkový monitor

Kabina má mezi předními sedadly prostor pro dvě ruční svítilny a čtyři kusy ručních radiostanic. Další čtyři kusy ručních svítilen jsou umístěny na stropě mezi předními sedadly.

Drobné vybavení, jako reflexní vesty, roušky, chirurgické rukavice, je umístěno v kapsách potahů předních sedadel. Další vybavení, jako jsou opasky, lana a další je umístěno pod druhou řadou sedadel.

Ke komunikaci slouží digitální terminál Matra G2 MC9600. V dosahu velitele se nachází výjezdový tablet se softwarem GINA a v zorném poli řidiče displej couvací kamery. Veškeré přístroje mají možnost dobíjení z elektrického okruhu vozidla.

V přední části podvozku je uchycen elektrický lanový naviják s tažnou silou 35 kN a 30metrovým ocelovým lanem.

Karoserie

Karosérie účelové nástavby tvoří samostatný konstrukční celek, je svařena z Alu profilů a doplněna o prvky z polyesteru vyztuženými skleněnými vlákny. Boční část tvoří dvě úložné skříně opatřené z obou boků vozidla uzavíracími roletkami s průběžnými madly přes celou šířku roletky.

Další část karoserie tvoří zadní prostorná skříň opatřená nahoru výklopnými dveřmi.

V souladu s určením vozidla na prvotní technické zásahy a dopravní nehody je v nástavbě integrovaná nádrž na vodu z polyesteru vyztuženými skelnými vlákny o objemu 300 litrů.

Hašení umožňuje vysokotlaké hasící zařízení KOHLER s ručním startováním, navijákem a hadicí o délce 25 m, vysokotlakou proudnicí pro hašení a možností přimísení 0,4% pěnidla.

Na vozidle je zamontována požární výbava v provedení „technické“ podle požadavku kupujícího Města Holice.

V nástavbě jsou rovněž uloženy přetlakové dýchací přístroje, páteřové desky, zdravotnický materiál, sada nářadí Milwaukee, motorové pily, kalová čerpadla a další. V zadní části vozidla se na výsuvném platě nachází rozšířená AKU sada hydraulického vyprošťovacího zařízení LUCAS eDraulic.

Osvětlení zásahu zabezpečuje pneumaticky vysouvaný teleskopický LED stožár o výkonu 20.000 lm napájený z elektrické soustavy vozidla. Stožár má funkci návratu do parkovací polohy.

Pro osvětlení vnitřních prostor účelové nástavby a bezprostředního okolí vozidla je použito světelného zdroje typu LED, ten lze zapnout a vypnout z prostoru řidiče a z prostoru zadní části účelové nástavby. Osvětlen je také prostor nástupu do vozidla.

K dobíjení vozidla v hasičské zbrojnici slouží zásuvka 230 V pro dobíjení akumulátorových baterií typu Rettbox. Sdružená zásuvka se při spuštění motoru samočinně odpojí a součástí je také inteligentní nabíjecí zařízení.

Zvláštní výstražné zařízení výrobce Holomý umožňuje reprodukci mluveného slova a má nový systém světel modré a červené barvy. Zadní části nástavby zakončuje oranžová alej v provedení LED v počtu čtyř světelných zdrojů v jednom celku.

Tradiční hasičské zbarvení umocňuje jasně červená barva např. RAL 3020 a standardní hasičské nápisy. Vozidlo splňuje všechny legislativní požadavky na hasičská vozidla.

Foto: Matěj Pivka
Sdílet