Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Původní úklid po nehodě se změnil v záchranu starší ženy

Dne 1. 6. 2010 ve 14:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při úklidu po dopravní nehodě v obci Hutisko-Solanec. Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v Hutisku-Solanci, ve směru na obec Vigantice, došlo k velmi těžké dopravní nehodě tří osobních aut zn. VW Golf variant, Honda Accord combi a Š Favorit

Dne 1. 6. 2010 ve 14:25 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při úklidu po dopravní nehodě v obci Hutisko-Solanec.

Na místo vyjela jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v Hutisku-Solanci, ve směru na obec Vigantice, došlo k velmi těžké dopravní nehodě tří osobních aut zn. VW Golf variant, Honda Accord combi a Š Favorit. Původní výjezd na technickou pomoc se tak změnil na zásah s přímou záchranou osob.

Podle svědků údajně předjížděla honda favorit, když z vedlejší cesty do jejich dráhy vjelo třetí osobní auto. Došlo ke vzájemnému střetu a k velmi těžkému zranění spolujezdkyně v golfu. Favorit po nehodě skončil mimo silnici, kde narazil do betonového sloupu veřejného osvětlení, který přerazil. Poškozeny byly i betonové silniční stavební prvky.

Hasiči a zdravotníci dorazili k místu nehody současně. Záchranáři se okamžitě začali zajímat o zraněnou devětasedmdesá­tiletou ženu, která byla vážně zraněna na hlavě. Hasiči ji vytáhli z vraku auta a přenesli ji do sanitního vozu. Během ošetřování se však její zdravotní stav začal zhoršovat a lékař bojoval o zachování důležitých životních funkcí.

Pro urgentní převoz do zdravotnického zařízení nechal lékař povolat na pomoc vrtulník z Ostravy. Po jeho příletu byla žena dopravena na náměstí obce, kde vrtulník přistál a následně byla pacientka přepravena do nemocnice.

Hasiči postupně zajistili vraky vozů proti případnému požáru a uniklé provozní kapaliny zasypali sorbenty. Vyšetřování vážné nehody trvalo řadu hodin, i kvůli rozporům jednotlivých účastníků.

Jen hasiči byli na místě téměř tři hodiny a pomohli i s odklizením vraků. Na místo byla povolána služba enegetické společnosti, která odpojila zničený sloup veřejného osvětlení a správce komunikace. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla asi hodinu zcela zastavena doprava na místní komunikaci.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-miw-

Sdílet